Linkovi

Nema planova da Biden posjeti Kijev


Predsjednik SAD Joe Biden
Predsjednik SAD Joe Biden

Nema planova da američki predsjednik Joe Biden posjeti Kijev, glavni grad Ukrajine, rekla je portparolka Bijele kuće, Jen Psaki uprkos pritiscima iz Ukrajine da to američki lider učini.

"Nema planova da predsjednik tamo ide. Želim to još jednom da istaknem", poručila je Psaki novinarima 18. aprila.

Predsjednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, tražio je od Bidena da pokaže američku podršku u borbi protiv Rusije tako što će posjetiti njihov glavni grad.

Zelenski je 17. aprila rekao da misli da će Biden posjetiti Kijev, ali da ta odluka ostaje na predsjedniku SAD, te da će zavisiti od bezbjednosne situacije.

Nekoliko evropskih lidera su posjetili Kijev i Zelenskog od početka ruske invazije, 24. februara.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova, Dmitro Kuleba, rekao je u intervjuu objavljenom 17. aprila na američkoj televiziji CBS da bi posjeta američkog lidera "bila značajna poruka podrške".

Susret dvojice predsjednika bi mogao da otvori put za nove linije snabdijevanja zalihama, oružjem, ali bi, smatra Kuleba, "pomogao u razgovorima o mogućem političkom rješenju konflikta".

Iz Bijele kuće navode da će umjesto Bidena, najvjerovatnije neko od visokorangiranih zvaničnika doći u posjetu – kao npr. ministar spoljnih poslova Antony Blinken ili ministar odbrane, Lloyd Austin.

Psaki je pojasnila da, u slučaju da neki američki zvaničnik bude posjetio Ukrajinu, "američke vlasti neće govoriti da li će neko ići, ko, i kada – iz bezbjednosnih razloga".

Ona je takođe potvrdila da se nadaju da će ponovo biti otvorena američka ambasada u Kijevu.

Predsjednik SAD je 27. marta bio u posjeti Poljskoj, ali nije prelazio granicu u susjednu Ukrajinu.

Rusija je 24. februara pokrenula snažnu invaziju na Ukrajinu. Tokom skoro dva mjeseca rata, iz Ukrajine je izbjeglo nekoliko miliona ljudi.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG