Linkovi

Kandidatkinja za Vrhovni sud obećala da će odlučivati na osnovu zakona, a ne ličnih stavova


Kandidatkinja za Vrhovni sud SAD Amy Coney Barrett

To se navodi se u pripremljenom uvodnom izlaganju čije je izvode agencija Reuters objavila uoči početka pretresa u Senatu o potvrdi njene nominacije u ponedjeljak. 

Amy Coney Barrett, kandidatkinja predsjednika Donalda Trumpa za sudiju Vrhovnog suda, rekla da da će njene presude biti zasnovane na zakonu, a ne ličnim stavovima.

Pretres u Odboru za pravosuđe je ključni korak prije glasanja pred punim sastavom Senata krajem oktobra.

Beret, sutkinja apelacionog suda, naglasila je da je na tom položaju "uradila sve da bi postigla rezultat koji zakon zahtijeva, bez obzira na njene lične stavove".

Prema navodima AP-a, Beret će u izlaganju pred članovima Odbora za pravosuđe poručiti da sudovi "ne bi trebalo" da utvrđuju politiku, i da bi donošenje tih odluka trebalo prepustiti političkim granama vlade.

Beret je poznata po konzervativnim stavovima, a u prošlosti je potpisivala saopštenja o protivljenju pravu na abortus.

Očekuje se da će je demokrate u Senatu upravo ispitivati o tom pitanju. Ukoliko nominacija Beret bude potvrđena u Senatu, u kojem većinu imaju republikanci, konzervativna većina u najvišem sudu zemlje biće učvršćena na 6 naprema 3.

Kozervativni aktivisti nadaju se da će sud ukinuti presudu u slučaju Ro protiv Vejd, kojom je 1973. godine legalizovan abortus širom zemlje.

Trump je imenovao Beret za nasljednicu liberalne sudije Rut Bejder Ginzberg, koja je preminula prošlog mjeseca.

“Nominovana sam da popunim mjesto sudije Ginzberg, ali niko nikada neće zauzeti njeno mjesto", poručiće Beret u uvodnom zalaganju.

Beret je u saopštenju navela da će joj biti "doživotna čast" da služi uz postojećih osam sudija i objasnila kako pristupa svakom slučaju.

"Kada pišem mišljenje o slučaju, pročitam svaku riječ iz perspektive strane koja gubi. Pitam se kako bi ocijenila odluku da je moje dijete strana protiv koje presuđujem", napisala je Trumpova kandidatkinja.

Ejmi Koni Beret bi bila peta žena na položaju sutkinje Vrhovnog suda. Prije toga, Trump ju je imenovao za sutkinju apelacionog suda u Čikagu. Bila je i profesor na pravnom fakultetu Univerziteta Notr Dam u Indijani.

XS
SM
MD
LG