Linkovi

Kamala Harris podržala Bidena, Jesse Jackson Sandersa


Bivši potpredsednik SAD Joe Biden i senatorka Kamala Harris, na kraju debate u Houstonu, u Texasu, 12. septembar 2019. (Foto: Rojters)
Bivši potpredsednik SAD Joe Biden i senatorka Kamala Harris, na kraju debate u Houstonu, u Texasu, 12. septembar 2019. (Foto: Rojters)

Američka senatorka Kamala Harris, bivša kandidatkinja za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke, saopštila je u nedjelju da će podržati bivšeg potpredsjednika Joe Bidena u trci za Bijelu kuću.

"Odlučila sam da ću sa velikim entuzijazmom podržati Joea Bidena za predsjednika Sjedinjenih Država", poručula je Harris u video poruci na Twitteru.

"Zaista vjerujem u njega i poznajem ga već duže vreme", saopštila je senatorka iz Kalifornije i najavila da će sa Bidenom učestvovati na mitinzima u Michiganu.

Bivšeg potpredsjednika SAD su, između ostalih, već podržali njegovi bivši rivali u trci za nominaciju - bivši gradonačelnik South Benda u Indijani Pete Buttigieg​ i senatorka Amy Klobuchar.

Trka za predsjedničku nominaciju demokrata u suštini se svela na dva kandidata poslije glasanja u 14 država na super utorak - Bidena i liberalnog senatora iz Vermonta Bernija Sandersa.

Biden vodi po broju delegata, koji će na stranačkoj konvenciji u julu zvanično birati predsjedničkog kandidata stranke.

Naredni unutarstranački izbori biće održani u utorak u Michiganu, Missouriju, Mississippiju, Idahu, Sjevernoj Dakoti i državi Washington.

Primarni izbori u Michiganu djeluju kao jedan od posljednjih testova za Sandersa, koga je u nedjelju podržao sveštenik Jesse Jackson​, borac za ljudska prava.

Sveštenik Jesse Jackson​ podržao Bernija Sandersa
Sveštenik Jesse Jackson​ podržao Bernija Sandersa

Michigan ima najveći broj delegata: 125 od minimalnih 1.991, koliko je potrebno da se osigura nominacija. Ti izbori bi mogli da budu veliki zamah za Sandersa, ukoliko pobijedi, a prije nego što se nastavi glasanje na narednim izborima u Ilinoisu i Floridi. Poraz Sandersa na izborima bi osigurao Bidenovu poziciju, pogotovo što će se naredni izbori odvijati u saveznim državama koje odgovaraju bivšem potpredsjedniku, gdje ga pamte kao "čoveka broj dva" u administraciji predsjednika Baracka Obame.

Michigan je i od velikog značaja za novembarske izbore. Donald Trump je u toj saveznoj državi porazio Hillari Clinton sa samo 10.000 glasova više, što mu je pomoglo u trci za Bijelu kuću.

Biden je veliku pobjedu na Super utorak osvojio zahvaljujući afroameričkim glasovima. To može bivšem potpredsjedniku biti od presudne važnosti, jer Afroamerikanci čine 14 odsto populacije u Michiganu. Neki dijelovi Detroita imaju 80 odsto afroameričkih stanovnika.

Sanders je odustao od kampanje u Mississippiju i fokusirao se na Michigan. U toj saveznoj državi, Sanders može da računa na glasove članova sindikata. Na izborima 2016, pobedio je Hillary Clinton u bogatim dijelovima Detroita, kao i u ruralnim okruzima. Za sada nema podataka koji govore da bi takav uspjeh mogao da ponovi.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG