Linkovi

Kako je ukrajinski rat utjecao na američko planiranje u slučaju sukoba s Kinom


Taiwan Dron
Taiwan Dron

Dok bjesni rat u Ukrajini, Sjedinjene Države čine više od potpore savezniku. To je učenje lekcija - s pogledom na mogući sukob s Kinom.

Nitko ne zna što će biti sljedeći veliki američki vojni sukob ili hoće li SAD poslati trupe - kao što je učinio u Afganistanu i Iraku - ili pružiti golemu količinu pomoći i stručnog znanja, kao što je učinio s Ukrajinom.

Ali Kina ostaje najveća briga Amerike. Američki vojni dužnosnici kažu da Peking želi biti spreman za invaziju na samoupravni otok Tajvan do 2027., a SAD ostaje glavni saveznik otočne demokracije i dobavljač odbrambenog oružja.

Iako postoje ključne razlike u geografiji i predanosti SAD-a da stanu u odbranu Tajvana, "postoje jasne paralele između ruske invazije na Ukrajinu i mogućeg kineskog napada na Tajvan", pokazao je prošlomjesečni izvještaj Centra za strateške i međunarodne studije.

Pogledajte neke od lekcija iz ukrajinskog rata i kako bi se one mogle primijeniti na tajvanski sukob:

NAORUŽATI UNAPRIJED

Ubrzo nakon što su ruske trupe februara prošle godine ušle u Ukrajinu, SAD i saveznici počeli su slati goleme količine oružja preko granice iz zemalja partnera.

Ali Tajvan bi trebao biti potpuno naoružan unaprijed, otkrio je CSIS u desecima ratnih scenarija za svoje izvještaje.

"Ukrajinski model ne može se ponoviti u Tajvanu jer Kina može izolirati otok sedmicama ili čak mjesecima", utvrdio je CSIS. “Tajvan mora započeti rat sa svime što mu treba.”

Zamjenica ministra odbrane Kathleen Hicks rekla je da je Ukrajina "više bila pristup hladnog početka nego planirani pristup na kojem smo radili za Tajvan, te ćemo primijeniti te lekcije."

Hicks je za Associated Press rekla da je amfibijsko iskrcavanje najteža vojna operacija koju je moguće izvesti. A ponovna opskrba bit će teška, osobito ako Kina blokira pristup okeanu.

Taiwan
Taiwan

NEVOLJE SA ZALIHAMA

Ali Pentagon ne može unaprijed postaviti opremu koju nema. Ukrajina vrši intenzivan pritisak na odbrambene zalihe SAD-a i Evrope i razotkriva da nijedna nije spremna za veliki konvencionalni sukob.

Za neke artikle "imamo slabosti i u našem inventaru i u našem proizvodnom kapacitetu", rekao je viši savjetnik CSIS programa za međunarodnu sigurnost Mark Cancian, autor izvještaja za Tajvan. "Na nekoliko mjesta, posebice u vezi s artiljerijskom municijom, moglo bi doći do krize", rekao je.

Ukrajina ispaljuje čak 7000 granata dnevno kako bi se odbranila i ovisi o najavama isporukamunicije iz SAD-a svake dvije sedmice.

Otkako je Rusija izvršila invaziju, SAD je Ukrajini poslao milione komada municije, uključujući malokalibarsko i artiljerijsko oružje, 8500 protuoklopnih sistema Javelin, 1600 protuzračnih sistema Stinger i 100 000 granata tenkovske municije od 125 mm.

Jedna od najvećih tačaka pritiska na zalihe bila je haubička municija od 155 mm. SAD su poslale Ukrajini 160 haubica, koje su bile intenzivno korištene s čak 3000 ispaljenih granata dnevno, prema Pentagonu.

Ukrajina vodi drugačiju vrstu rata od one s kojom bi se SAD vjerovatno suočile s Kinom, rekao je Doug Bush, pomoćnik ministra vojske za nabavku. Buduća američka kampanja vjerojatno bi uključivala puno više zračnih i pomorskih snaga, smanjujući dio pritiska kopnenih sistema i municije.

Ali saveznici bi i dalje trebali dobiti podršku kopnenim sistemima i municiju.

PONOVNA IZGRADNJA TRAJE

Pentagonova odbrambena strategija kaže da SAD moraju biti u stanju voditi jedan rat dok odvraćaju drugi, ali lanac opskrbe to nije odražavao.

Hicks je rekao da val oružja Ukrajini "nije usporio američku potporu Tajvanu", ali mnoge vojne prodaje obećane Tajvanu suočavaju se s istim pritiscima s kojima se suočava ukrajinska municija, kao što su ograničeni dijelovi ili problemi s radnom snagom.

Kao odgovor, SAD je uspostavio predsjedničko tijelo za Tajvan, rekao je Hicks, što će omogućiti SAD-u slanje oružja iz vlastitih zaliha umjesto dogovaranja novih ugovora.

Vojska radi s Kongresom kako bi dobila ovlast za sklapanje višegodišnjih ugovora, tako da će firme ulagati u zadovoljavanje dugoročnih potreba, posebno za sisteme koje je Bush nazvao "velikom četvorkom" — rakete Javelin, topnički raketni sistem visoke mobilnosti (HIMARS) lanseri, municija za navođeni višecijevni raketni sistem (GMLRS) i granate od 155 mm.

"Bez te hitnosti, riskiramo da kasnije zaostanemo", rekao je Bush.

Vojska dodaje proizvodne linije za topništvo od 155 mm — uključujući glavne komponente kao što su vanjska metalna školjka, punjači, upaljač i eksplozivni materijal — dok je trenutačno sva proizvodnja u jednom pogonu u Iowi.

Za sve to trebat će vremena. CSIS je izvijestio da bi moglo potrajati pet ili više godina da se popune zalihe 155 mm, Javelina i Stingera.

“Dobra vijest je da mislim da je sukob u Ukrajini upozorio ljude na ove slabosti. Loša vijest je da će za njihovo rješavanje trebati puno, puno vremena, čak i ako postoji puno političke volje,” rekao je Hal Brands, viši suradnik na American Enterprise Institute.

Što se tiče evropskih zaliha, nije preostalo puno viška za slanje, a mnoge partnerske zemlje žure potpisati nove ugovore s industrijom kako bi obnovile zalihe. Međutim, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je u Bruxellesu da bi posebno za municiju većeg kalibra, kao što je kopneno topništvo, moglo proći čak 2 i pol godine prije nego što se isporuče neke nove narudžbe.

Ukrajinski vojnik priprema se ispaliti granatuna ruske položaje u blizini Bakhmuta, Donjecka regija, Ukrajina, 15. februar 2023.
Ukrajinski vojnik priprema se ispaliti granatuna ruske položaje u blizini Bakhmuta, Donjecka regija, Ukrajina, 15. februar 2023.

PROSTOR KAO PRVA CRTA

S upotrebom tenkova i topništva, rat u Ukrajini često se čini kao povratak na kopnene ratove 20. stoljeća, ali pružio je lekcije o tome koliko je svemirska tehnologija postala vrijedna za obavještajne podatke, komunikacije i propagandu.

Prije rata, satelitske slike pokazivale su ruske snage koje se gomilaju duž granice, suprotstavljajući se tvrdnjama Rusije da je samo organizirala vojnu vježbu. Dok su trupe prelazile granicu, ukrajinski civili slali su slike i video u stvarnom vremenu sa svojih pametnih telefona kako bi razotkrili položaje ruske vojske, snimili priznanja zarobljenih ruskih snaga i objavili poraze i smrt ruskih trupa.

Kada su ukrajinski mobilni tornjevi i električna energija oštećeni, izvršni direktor SpaceX-a Elon Musk pružio je rezervu slanjem stotina svojih Starlink terminala u Kijev kako bi Ukrajina ostala povezana.

"Rusija nikada nije uspjela kontrolirati priču koja dolazi iz Ukrajine" o napadu na demokratiju, rekao je Brands. “Trebamo pretpostaviti da Kina neće napraviti istu grešku, da će pokušati vrlo agresivno kontrolirati informacijski prostor.”

Američki svemirski stručnjaci također gledaju na proširenje satelitskih komunikacija, nadovezujući se na uspjeh Starlinka. Dok je Starlink sada glavni komercijalni komunikacijski prsten u orbiti, drugi dolaze na mrežu.

Starlink ima hiljade satelita koji kruže oko Zemlje na istoj niskoj visini u prstenu. U potencijalnom sukobu, ako bi jedan satelit bio napadnut, brzo bi ga zamijenio drugi koji bi kružio na mjestu iza njega.

Ta vrsta proliferiranih satelitskih komunikacija "put je budućnosti", rekao je za AP John Plumb, pomoćnik ministra odbrane za svemirsku politiku. "Ovo je stvar na koju se moramo prilagoditi."

Starlin tragovi iznad Brazila. Autorstvo slike i autorska prava: Egon Filter
Starlin tragovi iznad Brazila. Autorstvo slike i autorska prava: Egon Filter

BUDITE SPREMNI ZA CYBER RAT

Dok sateliti i njihovi prijenosi moraju biti zaštićeni, zemaljske stanice za obradu i širenje informacija također su ranjive. Dok je Rusija izvršila invaziju, softverski napad na ukrajinsku satelitsku komunikacijsku mrežu Viasat onesposobio je desetke tisuća modema. Dok Viasat nije rekao ko je kriv, Ukrajina je okrivila ruske hakere.

Kina bi vjerojatno upotrijebila cyber ratovanje kako bi spriječila Tajvan da šalje slične poruke pokazujući da se učinkovito odupire svakom napadu, rekao je Brands.

To pitanje privlači pozornost američkih svemirskih snaga.

"Ako ne razmišljamo o cyber zaštiti naših zemaljskih mreža," mreže će ostati ranjive, a sateliti neće moći distribuirati svoje informacije, rekao je šef svemirskih operacija general Chance Saltzman.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG