Linkovi

Približavanje SAD i Filipina zbog kineske ratobornosti


Američki ministar obrane Lloyd Austin, drugi slijeva, prolazi pored vojnih stražara tokom dolaska u Ministarstvo nacionalne odbrane u vojni kamp Camp Aguinaldo u Quezon Cityju, Metro Manila, Filipini, u četvrtak 2. februara 2023.
Američki ministar obrane Lloyd Austin, drugi slijeva, prolazi pored vojnih stražara tokom dolaska u Ministarstvo nacionalne odbrane u vojni kamp Camp Aguinaldo u Quezon Cityju, Metro Manila, Filipini, u četvrtak 2. februara 2023.

Filipini se kreću prema jačanju veza sa Sjedinjenim Državama, dopuštajući američkim snagama pristup na dodatna četiri vojna mjesta dok zabrinutost oko sve agresivnije Kine nastavlja rasti.

Dogovor, kojim se ukupan broj filipinskih vojnih lokacija koje ispunjavaju uvjete za pomoć američke vojske popeo na devet, uslijedio je nakon što je američki ministar odbrane Lloyd Austin završio dvodnevni posjet Filipinima i niz sastanaka s državnim vrhom vojske i dužnosnici nacionalne sigurnosti.

U zajedničkom priopćenju SAD-a i Filipina od četvrtka nije navedena lokacija četiri nove baze, ali je rečeno da će lokacije "omogućiti bržu potporu za humanitarne i klimatske katastrofe na Filipinima i odgovoriti na druge zajedničke izazove".

Austinov posjet i sporazum uslijedili su nakon višemjesečnih razgovora na visokoj razini između SAD-a i Filipina s ciljem popravljanja odnosa između dviju zemalja i pronalaženja načina za suočavanje s Kinom, koja sve više gazi teritorijalne zahtjeve Filipina na jugu Kineskog mora.

Filipinski predsjednik Ferdinand Marcos Jr., iako nije imenovao Kinu, opisao je regionalne napetosti u četvrtak kao "vrlo komplicirane" i rekao da je "to nešto čime se možemo pravilno nositi samo uz pomoć naših partnera i saveznika".

"Čini mi se da će budućnost Filipina, a što se toga tiče, azijsko-pacifičke regije, uvijek morati uključivati Sjedinjene Države jednostavno zato što su ta partnerstva tako snažna i tako su povijesno ugrađena u našu zajedničku psihu", rekao je Marcos dok je dočekujući Austina u predsjedničkoj palači.

U.S. Secretary of Defense Lloyd James Austin III shake hands with Philippine President Ferdinand Marcos Jr. during a courtesy call at the Malacanang Palace in Manila, Feb. 2, 2023.
U.S. Secretary of Defense Lloyd James Austin III shake hands with Philippine President Ferdinand Marcos Jr. during a courtesy call at the Malacanang Palace in Manila, Feb. 2, 2023.

Od potpisivanja Sporazuma o poboljšanoj odbrambenoj suradnji s Filipinima 2014. godine, SAD su uložile 82 miliona dolara u poboljšanje infrastrukture na pet postojećih lokacija: vojni rezervat Fort Magsaysay, zračna baza Lumbia, zračna baza Antonio Bautista i zračna baza Mactan Benito Ebuen.

SAD također ima oko 500 vojnika stacioniranih na Filipinima. Od njih, 150 se nalazi u Zamboangi, gradu na južnom filipinskom otoku Mindanao koji je bio pod stalnim napadima terorista, uključujući neke povezane s istočnoazijskim ogrankom terorističke skupine Islamska država.

Visoki dužnosnici SAD-a nadaju se da će se saradnja i lekcije naučene iz više od 20 godina protuterorističkih napora nastaviti dok dvije zemlje budu širile svoje vojne veze kako bi prihvatile nove izazove.

"Ovaj odnos je jak i nastavit ćemo naporno raditi na njegovom daljnjem jačanju", rekao je Austin u četvrtak nakon sastanka s vršiteljem dužnosti ministra odbrane Filipina Carlitom Galvezom Jr.

Austin je rekao da će sporazum o pristupu četirima dodatnim filipinskim vojnim lokacijama omogućiti SAD-u da poboljša obuku i učinkovitije odgovori na humanitarne hitne slučajeve te da pojača napore u obuci i modernizaciji.

"Ovo je prilika da povećamo našu učinkovitost, povećamo interoperabilnost", rekao je odgovarajući na pitanje Glasa Amerike. “Nije riječ o stalnom baziranju, ali je to velika stvar. To je stvarno velika stvar.”

I dok nije izravno povezan sa sporazumom da se američkim snagama omogući pristup dodatnim filipinskim vojnim lokacijama, i Austin i njegov filipinski kolega rekli su da se ponašanje Pekinga ne može ignorirati.

"Razgovarali smo o konkretnim akcijama", rekao je Austin o razgovorima s Galvezom. "Ovi napori su posebno važni jer Narodna Republika Kina nastavlja promovirati svoje nelegitimne zahtjeve u Zapadnofilipinskom [Južnokineskom] moru."

Galvez je sa svoje strane rekao da Filipini dijele američku viziju "stabilne, otvorene i inkluzivne indo-pacifičke regije utemeljene na pravilima".

"Ovaj pristup za koji se nadamo da ćemo ga zajednički poduzeti u skladu je sa smjernicama predsjednika Ferdinanda Marcosa za ministarstvo odbrane kako bismo bili sigurni da niti jedan centimetar teritorija naše zemlje neće biti izgubljen", rekao je Galvez, dodajući posjet američkog ministra odbrane. "Simbolika je za sve nas da će SAD uvijek biti uz nas."

Dužnosnici odbrane iz obiju zemalja, međutim, priznaju da još treba učiniti više posla.

Iako je Manila sada predana davanju Washingtonu pristup kako bi pomogla modernizirati još četiri svoja vojna mjesta, nije donesena odluka o tome koja će mjesta biti odabrana.

Galvez je rekao da brojne potencijalne vojne lokacije još uvijek prolaze kroz proces inspekcija i procjena, te da se filipinska vlada također namjerava konzultirati s lokalnim vlastima prije donošenja bilo kakve konačne odluke.

Galvez je također predložio da bi se prioritet mogao dati vojnim lokacijama pogođenim ili ugroženim klimatskim promjenama.

Također ostaje nejasno koliko će dodatnih američkih vojnika rasporediti na Filipinima, na rotacijskoj osnovi, kako bi pomogli u obuci i naporima modernizacije.

Visoki dužnosnici odbrane SAD-a rekli su da je većina, ako ne i sva, poboljšanja infrastrukture na prvih pet lokacija obuhvaćenih Sporazumom o poboljšanoj odbrambenoj suradnji ugovorena s firmama sa sjedištem na Filipinima, dajući poticaj lokalnim gospodarstvima.

Ukrajina - F-16

Unatoč velikoj usredotočenosti na Kinu tijekom svog petodnevnog putovanja u Južnu Koreju i Filipine, američki ministar odbrane rekao je u četvrtak u Manili da je i dalje zabrinut zbog razvoja događaja u Ukrajini.

Ipak, usprkos sve većoj otvorenosti nekih američkih saveznika ideji da se Ukrajini opskrbe borbenim avionima F-16 američke proizvodnje, Austin je ponovio američkog predsjednika Joea Bidena i rekao da se davanje aviona Ukrajini ne razmatra.

"Usredotočeni smo na pružanje Ukrajini sposobnosti koje su joj potrebne da bude učinkovita u nadolazećoj, očekivanoj protuofanzivi u proljeće", rekao je Austin odgovarajući na pitanje Glasa Amerike.

"Čuli ste da govorimo o topništvu, protuzračnoj odbrani, mi smo... napravili veliki pritisak da osiguramo više oklopnih vozila", rekao je. “Sve te stvari su u igri. Također povećavamo obuku koju pružamo Ukrajincima kako bi ove naprednije platforme mogli učinkovito koristiti u borbi.”

XS
SM
MD
LG