Linkovi

Kineske lekcije iz ruskog rata u Ukrajini


FILE - A Chinese J-10 fighter jet is being guided on the tarmac following a flight demonstration at China's 13th International Aviation and Aerospace Exhibition, in Zhuhai, in southern China's Guangdong province, Sept. 28, 2021.
FILE - A Chinese J-10 fighter jet is being guided on the tarmac following a flight demonstration at China's 13th International Aviation and Aerospace Exhibition, in Zhuhai, in southern China's Guangdong province, Sept. 28, 2021.

Kina uči iz problematičnog ruskog rata u Ukrajini kako bi poboljšala svoje borbene strategije i pripremila se za ekonomske sankcije ako Peking ikada napadne Tajvan, vjeruju stručnjaci.

Država također možda odluči da traži mirna rješenja za Tajvan, kažu oni.

Rusija se suočava s jačim nego što se očekivalo vojnim otporom u Ukrajini od svoje invazije 24. februara, posebno na ulicama, zajedno s oštrim ekonomskim sankcijama koje predvodi Zapad i pojačanom vojnom pomoći iz inozemstva.

Kineski dužnosnici traže načine da relativno brzo zauzmu Tajvan ciljajući na otočna komunikacijska čvorišta i glavne političke institucije, smatraju neki analitičari. Kažu da bi Kina trebala više logističke potpore za bilo kakav amfibijski napad na otok koji je udaljen 160 kilometara, te medijsku poruku koja će podržati invaziju.

"Kina će barem naučiti da će se morati bolje pripremiti za dovoljnu logističku podršku za amfibijsku operaciju, kao i za veliki broj streljiva, poput topništva i projektila, ako Kina odluči napasti Tajvan", rekao je Chen Yi- fan, docentica diplomacije i međunarodnih odnosa na Sveučilištu Tamkang u Tajvanu.

"Ono što je najvažnije, Kina mora zapovijedati moralnim visokim položajima kroz kognitivni rat i medijski diskurs", rekao je.

Ruski zastoji

Ukrajina je 3. aprila priopćila da su njezine snage ponovno zauzele cijelu zonu oko glavnog grada Kijeva, po prvi put od invazije Rusije. Rusija je otprilike u isto vrijeme najavila da će se njezina vojska usredotočiti na dvije otcijepljene regije istočne Ukrajine, a ne na glavni grad ili unutrašnjost zemlje.

Učinak ruske vatrene moći je "precijenjen", dok napredni sustavi oružja imaju "ograničene zalihe streljiva", upozorio je umirovljeni ruski pukovnik u februaru, prije rata, a citira centar za strateške i međunarodne studije sa sjedištem u Washingtonu. Pukovnik je nadalje predvidio krvoproliće iz gradskih borbi.

U prognozi od 23. marta, Institut za međunarodne finansije rekao je da će se rusko gospodarstvo ove godine smanjiti za oko 15 posto zbog rata.

Kina protiv Tajvana

Kina polaže suverenitet nad Tajvanom od kineskog građanskog rata 1940-ih, kada su nacionalisti Chiang Kai-cheka izgubili od komunista Mao Zedonga i uspostavili prisutnost na obližnjem otoku. Od tada su dvije strane u vlasti.

Pregovori Tajvana i Kine prekinuti su 2016. nakon što je tajvanski predsjednica Tsai Ing-wen preuzela dužnost. Njezina politička stranka protivi se ujedinjenju s Kinom. Zrakoplovi Narodnooslobodilačke vojske gotovo svakodnevno lete kroz ugao identifikacijske zone tajvanske protuzračne obrane.

Peking nikada nije isključio korištenje sile, ako je potrebno, za ujedinjenje dviju strana.

Posljednji kineski rat bilo gdje u svijetu dogodio se 1979., kada je preuzela nekoliko gradova u blizini svoje zajedničke kopnene granice s Vijetnamom, ali nije uspjela spriječiti Vijetnam da sruši propekinšku vladu Pol Pota u Kambodži.

Priprema za borbu

Kina, treća po snazi oružana snaga svijeta, natjecala bi se s Tajvanom koji je na 21. mjestu u pogledu vojne opreme i osoblja.

Ruski zastoji, međutim, sugeriraju da bi za svaki kineski napad trebalo vrijeme, vjerojatno više nego što je Kina spremna, kažu neki stručnjaci.

"Ako Peking želi silom zauzeti Tajvan, neće djelovati dok se ne uvjeri da može odlučno i brzo pobijediti", rekao je James Jay Carafano, znanstvenik u Heritage Foundation, u komentaru 8. marta.

Kina će težiti bici usmjerenoj na onesposobljavanje vojnih instalacija i "odrubljivanje glave" tajvanskih čelnika kako bi osigurala da nitko ne ostane na terenu kao "heroj", rekao je Alexander Huang, predsjednik zaklade za istraživanje vojne strategije u Taipeiju. Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy apelirao je na više zemalja za vojnu pomoć - i dobio je.

"Mislim da je većina rasprava unutar Kine o tome kako izvesti potpunu informacijsku blokadu kako Tajvan ne može vapiti za spasom", rekao je Huang.

Kineski vojni čelnici trebali bi preispitati svoju zapovjednu strukturu, rekao je Derek Grossman, viši obrambeni analitičar u istraživačkoj organizaciji RAND Corporation sa sjedištem u SAD-u. "Otvoreno je pitanje može li terenski zapovjednik povući okidač u ovim slučajevima", rekao je Grossman. "Možda će još trebati dobiti odobrenje Pekinga."

Priprema za sankcije

Peking će vjerojatno ponovno kalibrirati svoja očekivanja za međunarodni odgovor na bilo kakav napad na Tajvan, rekao je Tong Zhao, viši stručni suradnik u Tsinghua centru za globalnu politiku Carnegie Endowmenta u Pekingu na konferenciji koju je organizirala bostonska radio postaja WBUR.

"Kina je vrlo iznenađena odgovorom Zapada", rekao je Zhao. “Mislim da ovo pokazuje da čak... ruski stručnjaci... nisu znali da će Ukrajini biti tako snažna međunarodna potpora. Mislim da kineski stručnjaci počinju ponovno procjenjivati te strategije i politike.”

Dužnosnici u Kini su spremni samo za "ograničene" ekonomske sankcije koje traju tri do pet godina, rekla je Oriana Skylar Mastro, suradnica na Sveučilištu Stanford.

U usporedbi s Rusijom, Kina za ekonomsku stabilnost više ovisi o drugim zemljama. Kina je najveći svjetski izvoznik industrijskih proizvoda sa 14,7% ukupnog svjetskog izvoza od 1978. do 2020. godine, procjenjuje UNCTAD agencija.

Mirno rješenje

Kineski premijer Li Keqiang, upitan početkom marta o Tajvanu, obećao je "unaprijediti miran rast... odnosa i ponovnog ujedinjenja Kine".

Dužnosnici u Pekingu vjerojatno sada više istražuju nevojno rješenje, rekao je Huang. Tajvan i Kina su od 2016. u sukobu oko toga kako se međusobno tretirati u bilo kakvim pregovorima - kao zasebne zemlje, dijelovi Kine ili nešto treće.

“Lekcije (iz Ukrajine) šalju veliko upozorenje Pekingu (da) ako ne mogu postići cilj vojno, brzo, onda će to biti geostrateška katastrofa i to bi moglo navesti Peking da razmišlja više o drugim mjerama, a ne o vojnoj opciji”, rekao je.

XS
SM
MD
LG