Linkovi

SAD pokušavaju da ograniče pristup Kine i Rusije AI softverima


Električni automobili BYD čekaju da budu ukrcani na brod na međunarodnom kontejnerskom terminalu luke Taicang u luci Suzhou, u istočnoj kineskoj provinciji Jiangsu.
Električni automobili BYD čekaju da budu ukrcani na brod na međunarodnom kontejnerskom terminalu luke Taicang u luci Suzhou, u istočnoj kineskoj provinciji Jiangsu.

Bidenova administracija spremna je otvoriti novi front u svojim nastojanjima da zaštiti američku umjetnu inteligenciju od Kine i Rusije s preliminarnim planovima za postavljanje zaštitnih ograda oko najnaprednijih AI modela, osnovnog softvera sistema umjetne inteligencije kao što je ChatGPT.

Ministarstvo trgovine razmatra novi regulatorni pritisak za ograničavanje izvoza vlasničkih ili zatvorenih AI modela, čiji se softver i podaci o kojima se obučava drže u tajnosti, rekle su tri osobe upoznate s tim.

Bilo koja akcija bi dopunila niz mjera koje su uvedene u posljednje dvije godine kako bi se blokirao izvoz sofisticiranih AI čipova u Kinu u nastojanju da se uspori razvoj Pekinga vrhunske tehnologije za vojne svrhe. Uprkos tome, regulatorima će biti teško držati korak sa brzim razvojem industrije.

Ministarstvo trgovine je odbilo da komentariše, dok ruska ambasada u Washingtonu nije odmah odgovorila na zahtev za komentar.

Kineska ambasada opisala je ovaj potez kao "tipičan čin ekonomske prisile i jednostranog maltretiranja, čemu se Kina odlučno protivi", dodajući da će poduzeti "neophodne mjere" da zaštiti svoje interese.

Trenutno ništa ne zaustavlja američke AI divove poput Microsofta, OpenAI, Alphabe, DeepMind i rival Anthropic, koji su razvili neke od najmoćnijih AI zatvorenog izvora modela, od prodaje gotovo bilo kome u svijetu bez nadzora vlade.

Istraživači iz vlade i privatnog sektora zabrinuti su da bi američki protivnici mogli koristiti modele, koji otkopavaju ogromne količine teksta i slika za sažimanje informacija i generiranje sadržaja, za vođenje agresivnih cyber napada ili čak stvaranje moćnog biološkog oružja.

Jedan od izvora je rekao da bi svaka nova kontrola izvoza vjerovatno bila usmjerena na Rusiju, Kinu, Sjevernu Koreju i Iran. Microsoft je u februarskom izvještaju naveo da je pratio hakerske grupe povezane s kineskom i sjevernokorejskom vladom, kao i ruske vojne obavještajne službe i iransku Revolucionarnu gardu, dok su pokušavale usavršiti svoje hakerske kampanje koristeći velike jezičke modele.

RAČUNARSKA SNAGA

Kako bi razvili kontrolu izvoza AI modela, izvori su rekli da bi se SAD mogle okrenuti pragu sadržanom u izvršnoj naredbi o AI izdanoj prošlog oktobra, a koja se zasniva na količini računarske snage koja je potrebna za obuku modela. Kada se dostigne taj nivo, programer mora prijaviti svoje planove razvoja AI modela i dostaviti rezultate testiranja Odjelu za trgovinu.

Taj prag računarske snage mogao bi postati osnova za određivanje koji će modeli umjetne inteligencije biti podložni izvoznim ograničenjima, prema dvojici američkih zvaničnika i još jednom izvoru koji je izvijestio o diskusijama. Odbili su da budu imenovani jer detalji nisu objavljeni.

Ako se koristi, to bi vjerovatno ograničilo samo izvoz modela koji tek treba da budu objavljeni, jer se smatra da nijedan još nije dostigao prag, iako se smatra da je Google Gemini Ultra blizu, prema EpochAI, istraživačkom institutu koji prati trendove AI.

Agencija je daleko od finalizacije prijedloga pravila, ističu izvori. Ali činjenica da se takav potez razmatra pokazuje da američka vlada nastoji zatvoriti praznine u svojim naporima da osujeti ambicije Pekinga AI, uprkos ozbiljnim izazovima nametanja mišićnog regulatornog režima na tehnologiju koja se brzo razvija.

Dok Bidenova administracija gleda na konkurenciju s Kinom i opasnosti od sofisticirane umjetne inteligencije, modeli umjetne inteligencije "očigledno su jedan od alata, jedna od potencijalnih tačaka gušenja o kojima morate razmišljati", rekao je Peter Harrell, bivši Vijeće za nacionalnu sigurnost službeni. "Možete li, zapravo, praktično govoreći, to pretvoriti u prigušnicu kojom se može kontrolirati izvoz, ostaje da se vidi", dodao je.

BIOORUŽJE I CYBER NAPADI?

Američka obavještajna zajednica, trustovi mozgova i akademici su sve više zabrinuti zbog rizika koje predstavljaju strani loši akteri koji dobijaju pristup naprednim AI sposobnostima.

Istraživači iz Gryphon Scientifica, Rand Corporation, primijetili su da napredni AI modeli mogu pružiti informacije koje bi mogle pomoći u stvaranju biološkog oružja.

Ministarstvo za domovinsku sigurnost saopćilo je da će cyber akteri vjerovatno koristiti umjetnu inteligenciju kako bi "razvili nove alate" kako bi "omogućili cyber napade većeg obima, brže, efikasnije i izbjegavajući" u svojoj procjeni prijetnje domovini za 2024.

"Potencijalna eksplozija u upotrebi i eksploataciji [AI] je radikalna i zapravo nam je vrlo teško to pratiti", rekao je Brian Holmes, službenik Ureda direktora nacionalne obavještajne službe, na skupu za kontrolu izvoza u marta, označavajući napredak Kine kao posebnu zabrinutost.

AI OGRANIČENJA

Kako bi riješili ove zabrinutosti, SAD su poduzele mjere za zaustavljanje protoka američkih AI čipova i alata za njihovu proizvodnju u Kinu.

Također je predloženo pravilo da se od američkih kompanija u oblaku zahtijeva da kažu vladi kada strani korisnici koriste njihove usluge za obuku moćnih AI modela koji bi se mogli koristiti za cyber napade.

Ali do sada se nije bavio samim AI modelima. Alan Estevez, koji nadgleda američku izvoznu politiku u Ministarstvu trgovine, rekao je u decembru da agencija razmatra opcije za regulaciju izvoza modela velikog jezika otvorenog koda (LLM) prije nego što zatraži povratne informacije od industrije.

Tim Fist, stručnjak za AI politiku u istraživačkom centru CNAS sa sjedištem u Washingtonu, kaže da je prag "dobra privremena mjera dok ne razvijemo bolje metode mjerenja sposobnosti i rizika novih modela".

Jamil Jaffer, bivši zvaničnik Bijele kuće i Ministarstva pravde, rekao je da Bidenova administracija ne bi trebala koristiti prag računarske snage, već da se odluči za kontrolu zasnovanu na mogućnostima modela i namjeravanoj upotrebi. "Fokusiranje na rizik nacionalne sigurnosti, a ne na tehnološke pragove, bolja je igra, jer je trajnija i fokusirana na prijetnju", rekao je.

Bez obzira na prag, izvoz AI modela će biti teško kontrolisati. Mnogi modeli su otvorenog koda, što znači da bi ostali izvan djelokruga kontrole izvoza koji se razmatra.

Čak će se i nametanje kontrole nad naprednijim vlasničkim modelima pokazati izazovnim, jer će se regulatori vjerovatno boriti da definiraju prave kriterije kako bi odredili koje modele uopće treba kontrolirati, rekao je Fist, napominjući da je Kina vjerovatno samo oko dvije godine iza Sjedinjenih Država u razvoj sopstvenog AI softvera.

Kontrola izvoza koja se razmatra bi uticala na pristup pozadinskom softveru koji pokreće neke potrošačke aplikacije kao što je ChatGPT, ali ne i ograničavanje pristupa drujgim aplikacijama u srukturi sistema.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG