Linkovi

Zvaničnik: Reakcija policije u Uvaldeu "potpuni promašaj"


ARHIVA - Pripadnici organa za sprovođenje zakona i hitnih službi ispred osnovne škole u Juvaldeu, u Teksasu posle masovne pucnjave (Foto : AP Photo/Dario Lopez-Mills)
ARHIVA - Pripadnici organa za sprovođenje zakona i hitnih službi ispred osnovne škole u Juvaldeu, u Teksasu posle masovne pucnjave (Foto : AP Photo/Dario Lopez-Mills)

Odgovor pripadnika organa za sprovođenje zakona na pucnjavu u školi u Uvaldeu, u kojoj je ubijeno 19 učenika i dvije nastavnice, bio je "potpuni promašaj", a komandiru su životi policajaca bili važniji od djece, rekao je u utorak direktor Sekretarijata za javnu bezbjednost Teksasa Stiven Mekro.

"Postoje ubjedljivi dokazi da je odgovor organa za sprovođenje zakona na napad u osnovnoj školi Rob bio potpuni promašaj i suprotan svemu što smo naučili", rekao je Mekro na pretresu u Senatu Teksasa o masovnom ubistvu 24. maja.

Potezi policije nakon što je napadač ušao u osnovnu školu Rob i počeo da puca su pod istragom, a mnogi roditelji i rođaci žrtava su izrazili nezadovoljstvo zbog reakcije policajaca.

Sekretarijat za javnu bezbjednost je poslije pucnjave rekao da je do 19 policajaca više od sat čekalo u hodniku ispred učionica 111 i 112 prije nego što je konačno upao taktički tim predvođen američkom pograničnom službom. Mekro je to ponovio na pretresu u utorak.

Dodao je da vrata učionice nisu bila zaključana dok je policija čekala na ključ i da nema dokaza da su pripadnici policije pokušavali da utvrde da li su vrata zaključana.

"Policajci su imali oružje, djeca nisu. Policajci su imali zaštitnu opremu, djeca nisu. Policajci su prošli obuku, napadač nije. Sat, 14 minuta i 8 sekundi - toliko dugo su djeca i nastavnici u učionici 111 čekali da budu spaseni. Tri minuta nakon što je napadač ušao u zgradu, bilo je dovoljno naoružanih policajaca u zaštitnoj opremi da ga izoluju, odvuku mu pažnju i neutrališu ga", naglasio je Mekro.

"Jedina stvar koja je spriječila posvećene policajce da uđu u učionice 111 i 112 bio je komandir na licu mjesta, koji je odlučio da su životi policajaca važniji od života djece", rekao je direktor Sekretarijata za javnu bezbjednost Teksasa.

Takođe je dodao da je komandir, šef policije školskog okruga Uvaldea Pit Aredondo, "čekao na radio i puške, i štitove i specijalne jedinice".

Aredondo je ranije ovog mjeseca rekao da se nikada nije smatrao komandirom na mjestu napada i da nije naredio policajcima da čekaju prije upada u zgradu.

Za lokalne medije je ustvrdio da je ostavio dva radio prijemnika ispred škole da bi mogao da drži pištolj, i da je tražio taktičku opremu, snajper i ključeve da uđe i da se držao podalje od vrata 40 minuta da bi izbjegao eskalaciju situacije.

Opštinski zvaničnici i roditelji žrtava zatražili su od Aredonda da podnese ostavku na sastanku školskog odbora u ponedeljak, prenijela je televizijska mreža ABC News.

Osnovna škola u Uvaldeu, u kojoj su ubijeni 19 učenika i dvije učiteljice, biće srušena, najavio je gradonačelnik Don Meklolin.

XS
SM
MD
LG