Linkovi

Julian Aassange sklopio dogovor sa američkim tužilaštvom, poslije priznanja krivice može kući


Julian Assange ide ka avionu. (Foto: Screenshot sa videa sa datumom 25. juni 2024. @wikileaks" via X/Handout via REUTERS)
Julian Assange ide ka avionu. (Foto: Screenshot sa videa sa datumom 25. juni 2024. @wikileaks" via X/Handout via REUTERS)

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange trebalo bi ove nedjelje da prizna krivicu za kršenje američkog zakona o špijunaži, u sporazumu koji bi mogao da okonča njegov pritvor u Britaniji i omogući mu da se vrati kući u Australiju, rekli su američki tužioci.

Američki tužioci naveli su u sudskim dokumentima da je Assange pristao da prizna krivicu po jednoj tački optužnice za zavjeru radi pribavljanja i objelodanjivanja povjerljivih dokumenata američke nacionalne odbrane, prema podnescima Okružnog suda za Sjeverna Marijanska ostrva.

Assange bi trebalo da bude osuđen na saslušanju na ostrvu Sajpan u srijedu u 9 sati po lokalnom vremenu. Vjerovatno će mu biti pripisano vrijeme koje je već odslužio i neće dobiti novu zatvorsku kaznu.

WikiLeaks je 2010. objavio stotine hiljada povjerljivih američkih vojnih dokumenata o ratovima Washingtona u Afganistanu i Iraku, što je najveći bezbjednosni incident te vrste u američkoj vojnoj historiji, uz niz diplomatskih depeša.

Assange je optužen za vrijeme administracije bivšeg predsjednika Donalda Trumpa zbog masovnog objavljivanja tajnih američkih dokumenata, koje je procurila Chelsea Manning, bivša analitičarka američke vojne obavještajne službe koja je također krivično gonjena po Zakonu o špijunaži.

U više od 700.000 dokumenata bilo je diplomatskih depeša i izvještaja sa bojnog polja, kao što je video snimak iz 2007. na kojem je američki helikopter Apache pucao na osumnjičene pobunjenike u Iraku, i ubio desetak ljudi, uključujući dvoje novinara Reutersa. Taj video je objavljen 2010.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG