Linkovi

Britanski sud: Assange ne može biti izručen dok SAD ne isključe smrtnu kaznu


Demonstranti se okupljaju nakon što je Stella Assange, supruga osnivača Wikileaksa Juliana Assangea, govorila ispred Kraljevskog suda pravde u Londonu 26. marta 2024.
Demonstranti se okupljaju nakon što je Stella Assange, supruga osnivača Wikileaksa Juliana Assangea, govorila ispred Kraljevskog suda pravde u Londonu 26. marta 2024.

Britanski sud presudio je da Julian Assange ne može biti izručen Sjedinjenim Državama osim ako američke vlasti ne garantuju da neće dobiti smrtnu kaznu, čime je osnivač WikiLeaksa djelomično pobijedio u njegovoj dugoj pravnoj borbi oko objavljivanja stranice povjerljivih američkih dokumenata.

Dvojica sudija Višeg suda izjavili su da će odobriti Assangeu novu žalbu osim ako američke vlasti u roku od tri sedmice ne daju dodatna uvjeravanja o tome šta će mu se dogoditi. Presuda znači da će se pravna saga, koja se otegla više od decenije, nastaviti - i Assange će ostati u londonskom zatvoru Belmarsh visoke sigurnosti, gdje je proveo posljednjih pet godina.

Sudije Victoria Sharp i Jeremy Johnson rekli su da SAD moraju jamčiti da Assange, koji je Australac, "ima istu zaštitu prema Prvom amandmanu kao državljaninu Sjedinjenih Država i da se smrtna kazna ne izriče".

Sudije su rekle da ako SAD daju nova jamstva, "dat ćemo stranama priliku da podnesu daljnje podneske prije nego što donesemo konačnu odluku o zahtjevu za dopuštenje žalbe". Sudije su rekle da će ročište biti održano 20. maja ako SAD podnesu te podneske.

Assangeove pristalice kažu da je on novinar zaštićen Prvim amandmanom koji je razotkrio zločine američke vojske u Iraku i Afganistanu koji su bili u javnom interesu. Oni su tvrdili da je njegovo krivično gonjenje politički motivisano i da ne može dobiti pravično suđenje u SAD.

Stella Assange, supruga Juliana Assangea, govori za medije u Doughty Street Chambers u Londonu 26. marta 2024. Ona je rekla da je osnivač WikiLeaksa "proganjan jer je razotkrio pravu cijenu rata u ljudskim životima."
Stella Assange, supruga Juliana Assangea, govori za medije u Doughty Street Chambers u Londonu 26. marta 2024. Ona je rekla da je osnivač WikiLeaksa "proganjan jer je razotkrio pravu cijenu rata u ljudskim životima."

Assangeova supruga Stella Assange rekla je da je osnivač WikiLeaksa "proganjan jer je razotkrio pravu cijenu rata u ljudskim životima".

"Bidenova administracija ne bi trebala davati uvjeravanja. Trebalo bi odustati od ovog sramnog slučaja, koji nikada nije trebao biti pokrenut", rekla je ona ispred Visokog suda u Londonu.

Presuda je uslijedila nakon dvodnevnog ročišta u Višem sudu u februaru, gdje je Assangeov advokat Edward Fitzgerald rekao da ga američke vlasti žele kazniti zbog WikiLeaksa "razotkrivanja kriminala od strane američke vlade u neviđenim razmjerima", uključujući mučenje i ubistva.

Američka vlada je saopštila da Assangeovi postupci prevazilaze novinarstvo traženjem, krađom i neselektivnim objavljivanjem povjerljivih vladinih dokumenata koji su ugrozili nevine živote.

Sudije su odbile šest od devet Asanžovih žalbenih osnova, uključujući i navod da je njegovo krivično gonjenje političko. Rekli su da, iako je Assange "postupio iz političkog uvjerenja... međutim, ne slijedi da je zahtjev za njegovo izručenje upućen zbog njegovih političkih stavova".

Prihvatili su tri žalbena osnova: prijetnju Assangeovoj slobodi govora, Assangeovu tvrdnju da se suočava s nepovoljnim položajem jer nije državljanin SAD-a i rizik da bi mogao dobiti smrtnu kaznu.

Američke vlasti su obećale da Assange neće dobiti smrtnu kaznu, ali su sudije rekle da "ništa u postojećim garancijama eksplicitno ne sprečava izricanje smrtne kazne".

Assange (52), australijski kompjuterski stručnjak, optužen je u SAD zbog optužbi za Wikileaksovo objavljivanje stotina hiljada poverljivih dokumenata 2010.

Američki tužioci kažu da je bio u zavjeri s analitičarkom američke vojske Chelsea Manning da hakuje kompjuter Pentagona i objavi tajne diplomatske depeše i vojne fajlove o ratovima u Iraku i Afganistanu.

Assange se suočava sa 17 tačaka optužnice za špijunažu i jednom optužbom za zloupotrebu kompjutera. Ako bude osuđen, kažu njegovi advokati, mogao bi dobiti zatvorsku kaznu do 175 godina, iako američke vlasti kažu da će svaka kazna vjerovatno biti mnogo niža.

Assangeova supruga i pristalice kažu da je njegovo fizičko i mentalno zdravlje narušeno tokom više od decenije pravnih bitaka, uključujući sedam godina u samoizgnanstvu u ambasadi Ekvadora u Londonu i posljednjih pet godina u zatvoru.

Assangeovi pravni problemi počeli su 2010. godine, kada je uhapšen u Londonu na zahtjev Švedske, koja je željela da ga ispita o optužbama za silovanje i seksualno zlostavljanje koje su iznijele dvije žene. Godine 2012. Assange je izašao na kauciju i potražio utočište u ambasadi Ekvadora.

Odnos između Assangea i njegovih domaćina na kraju se pogoršao i on je izbačen iz ambasade u aprilu 2019. Britanska policija ga je odmah uhapsila i zatvorila zbog kršenja kaucije 2012. Švedska je odustala od istrage o seksualnim zločinima u novembru 2019. jer je toliko vremena prošlo.

Sudija okružnog suda u Ujedinjenom Kraljevstvu odbacio je zahtjev SAD za ekstradiciju 2021. godine s obrazloženjem da će se Assange vjerovatno ubiti ako bude držan u teškim zatvorskim uslovima u SAD. Viši sudovi su poništili tu odluku nakon što su od SAD dobili uvjeravanja o njegovom tretmanu. Britanska vlada potpisala je nalog o ekstradiciji u junu 2022.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG