Linkovi

SAD: Tražimo Assangea jer je objavama ugrozio živote obavještajnih izvora


Pristalica Juliana Assangea ispred suda u Londonu sa transparentnom na kojem se traži njegovo oslobađanje, 21. februar 2024. (REUTERS/Toby Melville)
Pristalica Juliana Assangea ispred suda u Londonu sa transparentnom na kojem se traži njegovo oslobađanje, 21. februar 2024. (REUTERS/Toby Melville)

Julian Assange je optužen u Americi zato što je objavio imena obavještajnih izvora, a ne zato što je iznio svoj politički stav, kažu advokati koji zastupaju SAD na ročištu pred sudom u Londonu.

Taj sud treba da odluči da li osnivač WikiLeaksa može da bude izručen Sjedinjenim Državama ili ima prava da se još žali na taj američki zahtjev. Rasprava je počela u utorak.

SAD traže Assangea zato što je 2010. godine na WikiLeaksu objavio povjerljiva dokumenta američke vojske i diplomatske prepiske. Oni kažu da je tim objavama ugrozio živote američkih agenata i da nema izgovora za to što je uradio. Assange i njegove pristalice smatraju ga novinarem i herojem koji je progonjen zato što je otkrio loše stvari koje su SAD uradile.

Assangeovi advokati su sudu u Londonu rekli da je slučaj politički motivisan, i da je on meta jer je razotkrio zlodjela države, kao i da je bivši američki predsjednik Donald Trump zatražio da mu se daju "detaljne opcije" kako Assange može biti likvidiran.

Ali, u srijedu su zastupnici SAD rekli da su optužbe protiv Assangea "bazirane na vladavini prava i dokazima". Advokatica Clair Dobbin je sudu rekla da je "to što gone Assangea možda bez presedana, ali da je i to što je on uradio bez presedana".

"Assange je neselektivno i svjesno objavio da čitav svijet vidi imena pojedinaca koji su bili obavještajni izvori SAD. I te činjenice ga inkriminišu, a ne politički stav", rekla je Donbin.

Dobbin je također odgovorila na tvrnje Assangeovih advokata koji su citirali navodni plan SAD da ubiju ili kidnapuju Assangea dok je bio u ambasadi Ekvadora u Londonu, što je 2021. objavio portal Yahoo News.

Ona je rekla da je Washington dao garancije kako će prema Assangeu biti postupano u zatvoru i da to "potpuno demantuje njegove pretpostavke o tome šta mu se tamo može dogoditi".

Zbog toga što su objave WikiLeaksa navele ljude da kradu dokumenta i objavljuju imena obavještajnih izvora SAD, Assange ne može biti tretiran kao običan novinar, niti WikiLeaks kao običan izdavač, kaže Dobbin.

Žena nosi transparent sa porukom "Pravda je kada se zatvore ratni zločinci, a ne oni koji su nešto objavili" u Londonu, 21. februar 2024. (AP/Alastair Grant)
Žena nosi transparent sa porukom "Pravda je kada se zatvore ratni zločinci, a ne oni koji su nešto objavili" u Londonu, 21. februar 2024. (AP/Alastair Grant)

Assange nije prisustvovao ročištu, niti se uključio online jer se ne osjeća dobro, prenela je njegova supruga Stella.

On je proveo sedam godina u ambasadi Ekvadora u Londonu prije nego što je 2019. godine uhapšen i prebačen u zatvor, zato što se nije pojavio na sudskom ročištu u drugom slučaju pred britanskim sudom.

Od tada se nalazi u maksimalno obezbjeđenom zatvoru, gdje se i oženio. Britanija je 2022. odobrila njegovo izručenje SAD, ali se on žalio na tu odluku.

Njegovi advokati kažu da bi mogao da dobije do 175 godina zatvora u Americi, ali da je vjerovatnija kazna od 30 do 40 godina. Američki tužioci su rekli da zatvorska kazna ne bi bila duža od 63 mjeseca.

Ako sud u Londonu presudi u korist Assangea, to znači da će on imati dalje pravo žalbe i da će ostati u Britaniji. Ali, ako izgubi, to će značiti da može odmah da bude izručen Americi. Preostaje mu žalba Evropskom sudu za ljudska prava, ali njegovi advokati i supruga strahuju da može biti izručen i prije nego što sud donese odluku, pa su najavili hitnu žalbu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG