Linkovi

Jones: Kabul, debakl kakav Amerikanci nisu navikli da vide


Penzionisani marinski general Džejms Džons, bivši Savjetnik za nacionalnu bezbjednost SAD (Foto: VOA)
Penzionisani marinski general Džejms Džons, bivši Savjetnik za nacionalnu bezbjednost SAD (Foto: VOA)

Teroristički napad blizu aerodroma u Kabulu u kojem je poginulo 13 i ranjeno 15 američkih vojnika, pored tragičnog događaja predstavlja i apsurdnu situaciju - u kojoj bezbjednost američkih snaga u Afganistanu zavisi od onih koji su izvršili napad na SAD 11. septembra 2001, poslije čega su SAD zajedno sa svojim NATO saveznicima održavale bezbjednost te zemlje gotovo dvije decenije.

To je opšta ocjena američkih vojnih eksperata, koju u razgovoru za Glas Amerike ističe i penzionisani marinski general Džejms Džons (James Jones).

“Uznemiren sam, jer nikada nisam vidio ovako nešto za svojih 40 godina vladine službe kao marinac. Vidio sam neke loše događaje kao što je bio pad Sajgona u Vijetnamskom ratu. Međutim i taj, mada loš događaj, bio je predvidljiv, daleko predvidljiviji od ovoga. Ovo je debakl kakav većina Amerikanaca nije navikla da vidi“, kaže Džons, koji ujedno ističe, da je sam Afganistan donekle na milosti i nemilosti drugih sila u regionu, koje ga koriste u svoje svrhe, uključujući Rusiju, Kinu, Pakistan i Iran.

Naši odnosi sa Iranom svode se na to da su oni protiv svega onog što mi podržavamo. Slično je sa Pakistanom, koji je blizak Kini. Kina je, sa svoje strane, pokrenula strateški plan da zamijeni Sjedinjene Države kao glavnu i dominantnu silu na planeti, i to u svakom pogledu", dodaje Džons i nastavlja:

"Uopšte me ne bi iznenadilo da Kina počne da se ponaša slično i u drugim dijelovim svijeta, u Africi i Južnoj Americi, na primjer. Oni to rade drugačijim sredstvima, putem ekonomske penetracije, koja je rezultirala dominacijom u različitim kulturama, različitim društvima širom svijeta”.

Rusija je, sa svoje strane, izuzetno netrpeljiva prema NATO-u, ističe Džons:

Vladimir Putin mrzi NATO sa strašću. Dakle, danas dok sjedi u Kremlju, vjerovatno se smiješi od uha do uha. Ne bi me iznenadilo da Rusija pomaže talibanima, kao što se to podrazumijeva za Iran”.

Na timu predsjednika Joe Bidena ostaje da ispravi situaciju, kaže Džouns:

“Na administraciji je da odluči kako će da povrati ravnotežu u sadašnjoj poremećenoj situaciji. Međutim, sve dok su talibani u Kabulu, to će biti teško učiniti, ali nije nemoguće. Ipak, to bi značilo povrtak američkih snaga, sredstava i svega ostalog kako bismo preokrenuli zamah koji talibani trenutno imaju. To znači ponovo odlučno uspostavljanje našeg prisustva”.

Naš sagovornik, takođe vjeruje u ponovnu konsolidaciju bezbjednosnih odnosa SAD sa svojim glavnim vojnim saveznicima.

“Po mom mišljenju, razorni efekat koji bi potezi Bidenove administracije mogli da imaju za naše vojno savezništvo neće trajati zauvijek, ali nas za sada vjerovatno svrstava u kategoriju na koju nismo navikli - da smo saveznik koji ne zaslužuje povjerenje”.

XS
SM
MD
LG