Linkovi

Ubistvo bivšeg premijera pištoljem u zemlji koja je sinonim za kontrolu oružja šokiralo svijet


Građani odaju počast ubijenom bivšem premijeru Šinzu Abeu u Nari u zapadnom dijelu Japanu, 8. jula 2022.
Građani odaju počast ubijenom bivšem premijeru Šinzu Abeu u Nari u zapadnom dijelu Japanu, 8. jula 2022.

Ubistvo bivšeg japanskog premijera Šinza Abea u sred dana u petak šokiralo je svijet koji Japan obično dovodi u vezu sa relativno niskom stopom kriminala i snažnom kontrolom oružja.

Abe, koji je imao najduži staž kao premijer Japana, pogođen je u leđa dok je vodio predizbornu kampanju u gradu Nara. Preminuo je u bolnici, dva dana prije izbora.

Osumnjičeni je, po svemu sudeći, zaobišao izuzetno jake japanske propise o oružju, tako što je napravio sopstveni pištolj. Policija je rekla da je naprava duga 40 centimetara očigledno bila kućne izrade. Vlasti su konfiskovale slično oružje kada su izvršile raciju u obližnjem stanu osumnjičenog.

Fatalne pucnjave u Japanu su gotovo nečuvene, a većina Japanaca tokom svog života obično nikada ne uzme u ruku, ili čak vidi pravi pištolj. Hladno oružje je mnogo češće kod ubistava.

Veliki univerziteti imaju klubove za streljaštvo, a japanska policija je naoružana, ali prava vlasnika oružja već decnijama nisu posebno značajna tema. Čak i policija rijetko puca iz pištolja.

Sa 125 miliona stanovnika, zemlja je imala samo 10 slučajeva kriminala u kojima je korišteno oružje prošle godine, što je dovelo do jednog smrtnog slučaja i četiri povrede, prema podacima policije. Osam od 10 slučajeva je povezano sa bandama.

U gusto naseljenoj prijestonici Tokiju se 2021. nije dogodio nijedan incident, povreda ili smrtni slučaj povezan sa oružjem, iako je zaplijenjen 61 pištolj.

“Japanci su u stanju šoka", izjavio je Širo Kavamoto, profesor na Koledžu za mendžment rizika pri univerzitetu Nihon u Tokiju.

"Ovo je bilo upozorenje da oružano nasilje može da se dogodi u Japanu i da se mora preispitati sistem obezbjeđenja japanskih političara", rekao je Kavamoto. "Bilo bi veoma pogrešno podrazumijevati da se ova vrsta napada nikada neće dogoditi".

Pripadnici Abeovog tima za obezbjeđenje će možda morati da odgovore na ozbiljna pitanja. Međutim, pošto su takvi napadi izuzetno rijetki u Japanu, relativno malo obezbjeđenje je norma, čak i za bivše premijere.

Prethodna pucnjava poznata javnosti se dogodila 2019. godine, kada je bivši član jedne bande upucan u karaoke baru u Tokiju.

Vanredni dodatak novina Jomiuri Šimbun sa vešću da je pucano na bivšeg premijera Abea, 8. jula 2022.
Vanredni dodatak novina Jomiuri Šimbun sa vešću da je pucano na bivšeg premijera Abea, 8. jula 2022.

Prema japanskom zakonu, posjedovanje vatrenog oružja je nelegalno bez specijalne dozvole. Ista pravila se odnose na određenu vrstu noževa i drugog oružja.

Ljudi koji žele da posjeduju oružje moraju da prođu strogu provjeru biografije, uključujući i ljekarsku dozvolu, i da pruže informacije o članovima svoje porodice. Takođe moraju da polože testove da bi pokazali da znaju da ispravno rukuju oružjem. Oni koji polože, i kupe oružje takođe moraju da kupe specijalan sistem za čuvanje i zaključavanje oružja.

Kada se sve te prepreke prevaziđu, vlasnici dozvole mogu da vejžbaju pucnjavu na metama od ilovače. Za lov su potrebne dodatne dozvole.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG