Linkovi

Ubijen bivši japanski premijer Šinzo Abe


Šinzo Abe upucan je s leđa, na mitingu u gradu Nara
Šinzo Abe upucan je s leđa, na mitingu u gradu Nara

Bivši japanski premijer Shinzo (Šinzo) Abe na koga je pucano tokom govora u gradu Nara podlegao je povredama, objavila je državna japanska televizija.

Prethodno je premijer Japana Fumio Kišida objavio da je Abe u bolnici u kritičnom stanju.

Zvaničnici su ranije rekli da je Abe upucan u vrat i grudi i da je pretrpio značajno unutrašnje krvarenje.

Neimenovani izvor iz bolnice rekao je da je Abe, po prijemu, doživio srčani udar, a da je prethodno bio svjestan i komunikativan.

Prebacivanje Šinzo Abea u bolnicu helikopterom
Prebacivanje Šinzo Abea u bolnicu helikopterom

Policija za napad na bivšeg premijera sumnjiči 41-godišnjaka koji je uhapšen. NHK je prenio da je osumnjičeni, Tetsuja Jamagami, izjavio da je bio nezadovoljan Abeom i da je želio da ga ubije.

NHK je prikazao snimak na kojem Abe govori na mitingu ispred željezničke stanice, a potom se čuju dva pucnja. Ubrzo se vidi kako pripadnici obezbjeđenja sklanjaju čoveka u sivoj majici i bež pantalonama.

Televizija TBS je objavila da je Abe ranjen sa lijeve strane grudi i u vrat.

Policija je saopštila da je osumnjičeni stanovnik grada Nara, a mediji prenose da je služio u vojsci.

Policija obezbeđuje mesto gde se dogodila pucnjava
Policija obezbeđuje mesto gde se dogodila pucnjava

Abe je bio dva puta na mjestu premijera i sišao sa funkcije 2020, navodeći zdravstvene probleme kao razlog. Ali, do smrti ostao je dominantna figura u vladajućoj Liberalno-demokratskoj partiji.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG