Linkovi

Izvršni potpredsjednik Atlantskog vijeća: Srbija ne kontroliše Kosovo, treba da se okrene budućnosti


Izvršni potpredsjednik Atlantskog savjeta Damon Wilson u razgovoru za Glas Amerike (Foto: Glas Amerike)
Izvršni potpredsjednik Atlantskog savjeta Damon Wilson u razgovoru za Glas Amerike (Foto: Glas Amerike)

Nakon Prištine, izvršni potpredsjednik Atlantskog savjeta Damon Wilson posjetio je Srbiju. Tokom dva dana on se sastao sa najvišim srpskim zvaničnicima - predsjednikom i premijerkom Srbije Aleksandrom Vučićem i Anom Brnabić.

Na samom kraju, u intervjuu za srpski servis Glasa Amerike, Wilson je govorio o dijalogu Beograda i Prištine, poziciji Amerike i EU, ali i ulozi koju Rusija igra u događajima u Srbiji i na Balkanu.

Gospodine Wilson, može li se savladati zastoj između Beograda i Prištine?

"Naravno da se može prevazići. U teškom smo periodu, nije dobra nedjelja. Imali smo eskalaciju emocija ove nedjelje. Nije dobar momenat za dijalog, ali naravno da se sve to može prevazići. To zahtijeva upornu odlučnost oko toga šta su stvarno vaši interesi i kako da ih ostvarite, i da gurnete dijalog tamo gde mogu da se dobiju rezultati.

Iz Washingtona smo veoma puno radili na Prespanskom sporazumu između Skoplja i Atine, znate li koliko su puta oni bili blizu propasti, koliko su puta izgledali nevjerovatno, koliko su puta kako da izađem iz ove kutije. Treba vremena jer je potrebna odlučnost i razumijevanje strateških ciljeva koje treba postići i da je to mnogo veće od bilo kakve taktičke prednosti ove nedjelje.

Biću iskren - Srbija može biti u udobnoj situaciji, jer svako može da pita što su Kosovari uveli ove takse. To čini da Srbija izgleda malo bolje u međunarodnoj zajednici. Ali to nije odgovor. I vremenom to nije u interesu Srbije takodje. Mislim da će to zahtijevati nešto političke volje, nešto kreativnosti, ali i održivog prisusta SAD kako bi izašli iz ove situacije", rekao je Vilson.

Nakon dva dana provedena u Srbiji, i razgovora sa najvišim državnim zvaničnicima Srbije - od predsjednika Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić, do ministra policije Nebojše Stefanovića, Damon Wilson kaže u razgovoru za Glas Amerike da je stekao bolju sliku o situaciju u Srbiji i da je jasno ko ima kontrolu nad Kosovom:

"Naravno da Srbija ne kontroliše Kosovo. U ovom momentu pitanje Kosova zaustavlja Srbiju i limitira je u mogućnostima. Teški razgovori koje je Vučić imao u parlamentu i pred javnošću, treba da dovedu Srbiju u stanje da se suoči s realnošću tako da može da se fokusira na ekonomiju, budućnost, stvaranje poslova za mlade. Trenutno se na sve strane priča o Kosovu i troši se kiseonik. Treba da imate rukovodstvo koje je fokusirano na ekonomiju, poslove, preduzetništvo, ubrzavanje puta ka EU. Kosovo Srbiju usporava. Predsjednik Vučić je bio jasan oko mogućnosti koje se mogu pojaviti ako dodje do dogovora sa Prištinom", ističe Wilson.

Izvršni potpredsjednik Atlantskog savjeta Damon Wilson sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem
Izvršni potpredsjednik Atlantskog savjeta Damon Wilson sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem

Posljednjih mjeseci, pa i godina, jasno je da briselski proces u krizi - sa tom ocjenom slaže se i Wilson:

''Dijalog je stao nema sumnje. Nije na dobrom putu. Imamo neke tranzicije u EU. Vidjeli smo ne tako dobre izglede na Berlinskom samitu, vjerovatno i Pariskom samitu. To Kosovare stavlja u poziciju da razmišljaju kako da postignu neko jedinstvo u razgovorima. Predsjednik Tači mislim da dijeli poziciju predsjednika Vučića. I zbog toga Tači ima izazove u javnom mnijenju Kosova i u svojoj koaliciji. Na mnogo načina ove takse izvlače tepih pod nogama Tačiju, koliko i Srbiji. Važno je da se shvati da je lako ometati sporazum, teško je investirati hrabrost i odlučnost i ostati na putu sporazuma.''

Da li su SAD i EU na istoj strani u vezi sa pitanjem Srbije i Kosova?

"Veze SAD i EU nisu tak čvrste po ovom pitanju kao što bi trebalo da budu. Tačno je da je tokom procesa tim Federice Mogherini učinio dobru stvar što se konsultovao sa američkom administracijom. Čujemo tokom berlinskog samita, od zemalja članica da bi htele da imaju veći uticaj. Moramo da marširamo u istom pravcu, da budemo fokusirani na isti rezultat. To će zahtijevati malo utegnutiju diplomatsku saradnju.

Zato mislim da SAD treba da uđe u proces, da bude konstruktivna snaga u ovom procesu. Treba zapamtiti da mi nismo zainteresovani samo za proces mi smo zainteresovani za rezultat. Moramo biti koncentrisani na postizanje tih rezultata. Nije naše da namećemo. Hoćemo da podržimo sve ono oko čega se Srbi i Kosovari dogovore. SAD su jasno rekle da će podržati ovaj proces, da će podržati bezuslovno dijalog. To je signal da ako vi možete da se složite mi ćemo to podržati. Vidjeli ste pismo predsjednika Trumpa liderima kojima se demonstrira posvećenost. Nećemo nametati rješenja. Ali postoji volja da stupimo u sporazum."

Na kraju, na pitanje kako vidi ulogu Rusije u događajima u Srbiji i na Balkanu, izvršni potpredsjednik Atlanskog savjeta Damon Wilson kaže:

"Rusija je ometajuća snaga. Rusija ima mnogo lakši cilj od svih ovdje i od SAD. Njen cilj je da pokvari, da ometa, da stvari ostavljene zaglavljene a to nije obećavajući set opcija za ljude u regionu. Rusija pokušava da se pozicionira kao prijatelj Srbije ali realnost je da, pokušavajući da drži Srbiju zaglavljenu u statusu kvo, to nije prijateljski prema Srbiji, to je pokušaj da se Srbija drži u zamci prošlosti. To nije obećavajući put.

Ako gledate šta se događaje u regionu, Crna Gora je ušla u NATO alijansu nakon pokušaja prevrata, imamo Prespanski dogovor između Atine i Skoplja i Sjeverna Makedonija se kreće prema NATO. Vidimo bolje izglede za Makedoniju i Albaniju, kad je reč o EU perspektivi. Mi pobijeđujemo. Budućnost pobjeđuje. Gospodin Putin može da se pojavljuje i na bilbordima, ali većina srpskih roditelja bi voljela da im djeca rade u zapadnim kompanijama, gdje vlada meritokratija, gde su priznati zbog svojih veština, a ne veza. I znamo da svi žele da školuju djecu u SAD, a ne u Rusiji. Srpski narod djijeli naše vrijednosti", rekao je Wilson.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG