Linkovi

KFOR: Vlasti Srbije bile obaviještene o akciji; Vučić: Nije istina


Policijska akcija na sjeveru Kosova izvedena je jučer i rezultirala je hapšenjem 19 policijskih službenika
Policijska akcija na sjeveru Kosova izvedena je jučer i rezultirala je hapšenjem 19 policijskih službenika

Vlasti u Srbije bile su obaviještene da će doći do akcije hapšenja na sjeveru Kosova 28. maja, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa portparol Kfora pukovnik Vićenco Graso.

"Istina je da su znali", kaže Graso.

"Tokom operacije održavali smo komunikaciju sa kosovskim institucijama, međunarodnom zajednicom i srpskim vlastima. Mi razgovaramo sa vojskom [Srbije], a ne sa vladom. Ali [Aleksandar] Vučić je sam sve objavio.''

Na pitanje Radija Slobodna Evropa, da li su vlasti u Srbiji to znale dan prije operacije hapšenja, Graso odgovora: "Pretpostavljam da jesu".

"Prije deset dana nismo ni mi znali, ali je Vučić je takođe rekao da ih je NATO obavijestio. Iznenađen sam što su svi iznenađeni. Nastavili smo komunikaciju i tokom operacije postojala je stalna razmjena informacija i svi su bili obaviješteni. Mi smo bili obaviješteni dan ranije", kaže Graso.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić reagovao je na izjavu portparola KFOR-a ocijenivši da "ne govore istinu" predstavnici međunarodne zajednice na Kosovu koji tvrde da je vlast u Beogradu bila upoznata sa izvođenjem akcije kosovske policije na sjeveru i da je to lako provjeriti.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG