Linkovi

KFOR: Vlasti Srbije bile obaviještene o akciji; Vučić: Nije istina


Policijska akcija na sjeveru Kosova izvedena je jučer i rezultirala je hapšenjem 19 policijskih službenika
Policijska akcija na sjeveru Kosova izvedena je jučer i rezultirala je hapšenjem 19 policijskih službenika

Vlasti u Srbije bile su obaviještene da će doći do akcije hapšenja na sjeveru Kosova 28. maja, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa portparol Kfora pukovnik Vićenco Graso.

"Istina je da su znali", kaže Graso.

"Tokom operacije održavali smo komunikaciju sa kosovskim institucijama, međunarodnom zajednicom i srpskim vlastima. Mi razgovaramo sa vojskom [Srbije], a ne sa vladom. Ali [Aleksandar] Vučić je sam sve objavio.''

Na pitanje Radija Slobodna Evropa, da li su vlasti u Srbiji to znale dan prije operacije hapšenja, Graso odgovora: "Pretpostavljam da jesu".

"Prije deset dana nismo ni mi znali, ali je Vučić je takođe rekao da ih je NATO obavijestio. Iznenađen sam što su svi iznenađeni. Nastavili smo komunikaciju i tokom operacije postojala je stalna razmjena informacija i svi su bili obaviješteni. Mi smo bili obaviješteni dan ranije", kaže Graso.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić reagovao je na izjavu portparola KFOR-a ocijenivši da "ne govore istinu" predstavnici međunarodne zajednice na Kosovu koji tvrde da je vlast u Beogradu bila upoznata sa izvođenjem akcije kosovske policije na sjeveru i da je to lako provjeriti.

XS
SM
MD
LG