Linkovi

Palmer: Krajnje vrijeme za sporazum Beograda i Prištine


Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Matthew Palmer
Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Matthew Palmer

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Matthew Palmer poručio je da je krajnje vrijeme da Beograd i Priština postignu sporazum, ali je istovremeno naglasio da Washington ne propisuje kako to rješenje treba da izgleda.

"Iako SAD nisu dio pregovora, snažno podržavamo dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU. Kosovo i Srbija treba da postignu sporazum koji je primjenljiv, trajan i ne stvara nestabilnost ni u jednoj zemlji, ni regionu. Mi ćemo ozbiljno razmotriti svaki sporazum koji ispunjava ove uslove", rekao je Palmer u intervjuu magazinu "Kord".

On je podsjetio na poruku američkog predsjednika Donalda Trumpa da pregovarači treba da iskoriste "istorijsku šansu" za postizanje sporazuma, ali i da SAD ne propisuju i neće propisivati kako treba da izgleda rješenje, kao i da proces i sam sporazum treba da potekne od dvije strane.

"Samo tako on može da bude trajno primjenljiv na Kosovu i u Srbiji", rekao je Palmer i dodao da nijedna strana neće moći da krene naprijed bez sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji.

SAD su, kako je dodao, spremne da pomognu na svaki mogući način, ali od lidera obje strane zavisi da pronađu put nazad za pregovarački sto i iskoriste ono što je predsjednik Trump nazvao "istorijskom šansom".

On je naveo da Beograd i Priština treba da donose odluke u skladu sa svojim interesima, a da SAD vjeruju da će ti interesi najbolje biti ostvareni kroz bilateralni sporazum koji bi doveo do sveobuhvatne normalizacije odnosa koncentrisane na međusobnom priznanju.

"Mi ne zauzimamo strane niti nudimo gotova rešenja. EU je posrednik u dijalogu i mi smo spremni da pomognemo u tom procesu", rekao je Palmer.

Povodom taksi Prištine na srpsku robu, Palmer je ocijenio da su one kontraproduktivne dodavši da "nijedna strana ne treba da traga za taktičkim uspjehom na štetu strateškog cilja".

On je pozvao obe strane da izbjegavaju poteze koji otežavaju kompromis.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG