Linkovi

Izvjestilac Evropskog parlamenta kritikovao bh. vlasti: EU u BiH trenutno nema adekvatnog sagovornika


EU Parliament
EU Parliament

Vlasti u Bosni i Hercegovini ignorišu upozorenja Evropske unije, koja trenutno nema adekvatnog sagovornika u našoj zemlji, izjavio je izvjestilac Evropskog parlamenta Cristian Dan Preda.

Preda se u Bruxellesu sastao s predstavnicima Inicijative za monitoring evropskih integracija BiH i izjavio da je pasivnost bh. političara kada su u pitanju evropske integracije dovela do toga da EU “nema sagovornike u BiH”.

Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje, koji je, prema Predi, trebao biti ključna tačka u komunikaciji evropskih i domaćih parlamentaraca, i dalje ne funkcioniše.

O tome je Preda, kako je dodao, razgovarao s bh. parlamentarcima, ali niko od njih nije poduzeo nikakve korake.

“Upozoravao sam ih da su evropski izbori naredne godine, te da im izmiče i posljednja prilika da Evropski parlament i Evropska komisija učine nešto pozitivno za BiH u ovom sazivu. Međutim, ne vidimo nikakvu reakciju na to upozorenje”, rekao je Preda i dodao da nema ništa bolju saradnju s predstavnicima izvršne vlasti u BiH.

Osim što ne pokazuju nikakvu inicijativu, predstavnici vlasti u BiH, kako je kazao Preda, i dalje ignorišu izazove koji im predstoje u narednoj godini.

Za razliku od političara, rekao je Preda, civilno društvo u BiH se pokazalo “kao mnogo aktivnije i zainteresovanije za proces EU integracija”.

Iz Inicijative za monitoring EU integracija – čiji je član i Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) – nakon sastanka s Predom su napomenuli da “BiH još uvijek nije imenovala Šefa misije pri EU, što znači da zvaničnici EU u Bruxellesu ne mogu ostvariti adekvatnu komunikaciju s našim institucijama”, te pozvali bh. vlasti da se u narednom periodu više angažuju.

Danas izglasani nacrt rezolucije o BiH (podržan od strane Vanjsko-političkog komiteta EP) Preda neće uputiti na konačno usvajanje Evropskom parlamentu dajući novom, danas uspostavljenom, sazivu Parlamenta BiH priliku da nakon izgubljene tri godine uspostavi zajedničko EU-BiH parlamentarno tijelo kroz koje će se odvijati komunikacija između parlamenta.

XS
SM
MD
LG