Linkovi

Evropska delegacija u BiH. Predsjedavajući Predsjedništva u Rusiji


Dva dana u Bosni i Hercegovini provešće članovi i članice Političkog i Sigurnosnog odbora EU.

Radi se o tijelu koje "prati međunarodnu situaciju, preporučuje strateške pristupe i političke mogućnosti Vijeću, daje smjernice Vojnom odboru, Skupini za političko-vojna pitanja i Odboru za civilne aspekte upravljanja kriznim situacijama te osigurava politički nadzor i stratešku usmjerenost operacija upravljanja kriznim situacijama".

Prema rasporedu koji je poslat medijima delegacija se prvo sastaje sa članovima državnog Predsjedništva. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik neće biti prisutan na ovom sastanku jer je otputovao u Rusiju, kako bi otvorio entitetsko trgovačko predstavništvo.

Planiran je i razgovor sa Vijećem ministara BiH i kolegijima domova državnog parlamenta,

U dva dana koliko ostaje u BiH, delegacija EU srešće se i sa EUFOR-om, civilnim društvom i poslovnom zajednicom.

Politički i sigurnosni odbor EU sastoji se od ambasadora zemalja država članica u Bruxellesu i odgovoran je za vanjsku, sigurnosnu i odbrambenu politiku EU.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG