Linkovi

Evropska Komisija: BiH da unaprijedi jedinstveni ekonomski prostor, online registraciju firmi te sistem e-nabavki


Sastanak pododbora za unutrašnje tržište i tržišnu konkurenciju između EU i BiH u Briselu 20.09.2018
Sastanak pododbora za unutrašnje tržište i tržišnu konkurenciju između EU i BiH u Briselu 20.09.2018

U Briselu je održan 3. sastanak Pododbora za unutrašnje tržište i tržišnu konkurenciju između Evropske unije i Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju Direkcije za evropske integracije BiH.

Pododbor za unutrašnje tržište i tržišnu konkurenciju je jedno od zajedničkih tijela EU i BiH us postavljenih u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, a u svrhu praćenja njegove provedbe. Čine ga predstavnici Evropske komisije i nadležnih institucija iz BiH. Sastanci Pododborase održavaju godišnje.

"EK je pozdravila činjenicu da je BiH ispunila obaveze dogovorene na prethodnom sastanku. Istovremeno je naglasila da je potrebno uložiti dodatne napore kako bi se ispunile preporuke koje se odnose na ubrzano usvajanje zakona i provođenje neophodnih reformi.

Među aktivnostima koje BiH treba realizirati su, između ostalih,usvajanje izmjena i dopuna nekoliko zakona od posebnog značaja za funkcionisanje jedinstvenog ekonomskog prostora u BiH: Zakona o javnim nabavkama, Zakona o osiguranju depozita, Zakona o konkurenciji,Zakona o sistemu državne pomoći u BiH i sl. Potrebno je intenzivirati aktivnosti na uspostavi sistema on-line registracije poslovnih subjekata u FBiH, kao i sistema e-nabavki, čime će se unaprijediti poslovno okruženje u BiH, te uspostaviti određena tijela poput Jedinstvenog nadzornog tijela u oblasti računovodstva i revizije." navodi se u saopćenju Direkcije za evropske integracije BiH.

XS
SM
MD
LG