Linkovi

Izraelski zvaničnici zabrinuti zbog mogućih naloga za hapšenje MKS-a


Palestinci gledaju na razaranja nakon izraelskog zračnog napada na Rafah u Pojasu Gaze, 29. april 2024. (AP Photo/Mohammad Jahjouh)
Palestinci gledaju na razaranja nakon izraelskog zračnog napada na Rafah u Pojasu Gaze, 29. april 2024. (AP Photo/Mohammad Jahjouh)

Izraelski zvaničnici izrazili su zabrinutost da bi Međunarodni krivični sud u Hagu mogao da izda naloge za hapšenje lidera zemlje, jer međunarodni pritisak raste zbog rata u Gazi.

Izraelski zvaničnici su se posljednjih dana osvrnuli na istragu MKS-a pokrenutu prije tri godine o mogućim ratnim zločinima koje su počinili Izrael i palestinski ekstremisti još od rata između Izraela i Hamasa 2014.

Istraga također razmatra izraelsku izgradnju naselja na okupiranoj teritoriji koju Palestinci žele za buduću državu.

U ponedjeljak iz suda nije bilo komentara i nije dalo nikakve naznake da su nalozi u slučaju neizbježni.

Međutim, izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je kasno u nedjelju da je obavijestilo izraelske misije o „glasinama” da bi mogli da budu izdati nalozi protiv visokih političkih i vojnih zvaničnika.

Ministar spoljnih poslova Israel Katz rekao je da bi svaki takav nalog „podigao moral” Hamasu i drugim ekstremističkim grupama.

Premijer Benjamin Netanyahu rekao je u petak da Izrael „nikada neće prihvatiti bilo kakav pokušaj MKS-a da potkopa njegovo neotuđivo pravo na samoodbranu”.

„Prijetnja da će se privoditi vojnici i zvaničnici jedine bliskoistočne demokratije i jedine jevrejske države na svetu je nečuvena. Nećemo ustuknuti pred njom”, objavio je on na društvenoj mreži X.

Nije jasno šta je izazvalo zabrinutost Izraela. Čini se da je niz izraelskih najava posljednjih dana o omogućavanju veće humanitarne pomoći u Gazi djelimično usmjeren na sprječavanje moguće akcije Međunarodnog krivičnog suda.

Tužilac MKS-a Karim Khan rekao je tokom posjete regionu u decembru da se istraga „napreduje, sa rigoroznošću, odlučnošću i sa insistiranjem da postupamo ne na osnovu emocija, već na osnovu čvrstih dokaza”.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG