Linkovi

U izraelskim zračnim udarima na Rafah poginule su najmanje 22 osobe


Tijela ubijenih Palestinaca u Rafahu, 29. april 2024.
Tijela ubijenih Palestinaca u Rafahu, 29. april 2024.

Palestinski zdravstveni zvaničnici saopćili su u ponedjeljak da su u nizu izraelskih zračnih napada tokom noći poginule najmanje 22 osobe u gradu Rafah na jugu Pojasa Gaze.

Svjedoci i medicinari rekli su da su zračni napadi pogodili tri kuće u Rafahu.

Područje koje se nalazi uz granicu između Gaze i Egipta trenutno je domaćin više od polovine stanovništva Gaze, jer ljudi traže utočište od izraelske vojne kampanje čiji je cilj eliminacija militantne grupe Hamas.

Izraelska vojska saopštila je u ponedjeljak da su njeni ratni avioni izveli napade i na militante Hezbolaha u južnom Libanu.

Zvaničnici Hamasa trebali su u ponedjeljak otputovati Egipat zbog najnovijih razgovora o predloženom prekidu vatre koji bi uključivao prekid borbi na period od nekoliko sedmica i oslobađanje talaca koje Hamas drži u Gazi.

Američki predsjednik Joe Biden i izraelski premijer Benjamin Netanyahu razgovarali su telefonom u nedjelju o gotovo sedmomjesečnom ratu između izraelskih i Hamasovih militanata u Gazi, ali Bijela kuća nije odmah dala signal da je prekid vatre na pomolu.

U saopćenju Bijele kuće navodi se da su dvojica čelnika "razmotrili tekuće razgovore kako bi osigurali oslobađanje talaca zajedno s trenutnim prekidom vatre u Gazi".

Pregovori se već mjesecima vode o načinima za zaustavljanje borbi, ali Izrael i Hamas ostaju u zastoju u pregovorima uz posredovanje SAD-a, Egipta i Katara.

Američki državni sekretar Antony Blinken u ponedjeljak i utorak posjetit će u Rijad i učestvovati na regionalnim razgovorima o humanitarnoj pomoći u Gazi, poslijeratnom planu za palestinsku teritoriju, te stabilnosti i sigurnosti na Bliskom istoku.

"Sekretar će razgovarati o tekućim naporima da se postigne prekid vatre u Gazi koji osigurava oslobađanje talaca i kako Hamas stoji između palestinskog naroda i primirja", saopštio je State Department.

Neke informacije dolaze od AFP-a.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG