Linkovi

Biden i Netanyahu razgovarali o ratu u Gazi, nema znakova da je prekid vatre na pomolu


Izraelski vojnik hoda u blizini tenkova parkiranih u blizini južne granice Izraela i Gaze, 28. april 2024.
Izraelski vojnik hoda u blizini tenkova parkiranih u blizini južne granice Izraela i Gaze, 28. april 2024.

Američki predsjednik Joe Biden i izraelski premijer Benjamin Netanyahu razgovarali su telefonom u nedjelju o gotovo sedmomjesečnom ratu između izraelskih i Hamasovih militanata u Gazi, ali Bijela kuća nije odmah dala signal da je prekid vatre na pomolu.

U saopćenju Bijele kuće navodi se da su dvojica lidera "razmotrila tekuće razgovore kako bi osigurali oslobađanje talaca zajedno s trenutnim prekidom vatre u Gazi".

Pregovori se već mjesecima vode o načinima za zaustavljanje borbi, ali Izrael i Hamas ostaju u zastoju u pregovorima uz posredovanje SAD-a, Egipta i Katara.

U razgovoru s Netanyahuom, Bijela kuća je rekla da je Biden naveo svoj dogovor sa 17 drugih svjetskih lidera, a što zahtijeva da Hamas odmah oslobodi oko 100 talaca i pristane na prekid vatre. SAD se zalažu za šestosedmični prekid borbi.

Hamas je tražio od Izraela da prekine rat i napusti Gazu, ali Netanyahu prijeti kopnenom invazijom na grad Rafah na jugu Gaze, gdje se više od milion Palestinaca skriva u nadi da će ostati bezbjedni od izraelskih vazdušnih napada bombardovanje.

Bijela kuća je saopštila da je Biden ponovo jasno stavio do znanja Netanyahuu da se SAD protive izraelskom kopnenom napadu na Rafah zbog opasnosti za Palestince koji tamo žive.

Dvojica lidera su također razgovarala o povećanju isporuke humanitarne pomoći u Gazi.

Neke informacije dolaze od AFP-a.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG