Linkovi

Izrael: Dvije doze Pfizerove vakcine 95,8 posto efikasne protiv koronavirusa


ARHIVA - Zdravstveni radnici pripremaju Pfizerovu vakcinu (Foto:AP/Tsafrir Abayov)
ARHIVA - Zdravstveni radnici pripremaju Pfizerovu vakcinu (Foto:AP/Tsafrir Abayov)

Rizik od bolesti izazvane koronavirusom pao je za 95,8 posto među ljudima koji su primili obje doze Pfizerove vakcine, saopštilo je u subotu izraelsko Ministarstvo zdravlja.

Vakcina je takođe bila 98 posto efikasna u spriječavanju povišene temperature ili problema sa disanjem i 98,9 posto efikasna u spriječavanju hospitalizacija i smrtnih slučajeva, navelo je ministarstvo.

Rezultati su zasnovani na podacima prikupljenim na nacionalnom nivou do 13. februara, među Izraelcima koji su primili drugu dozu najmanje dvije nedjelje prije toga. Prema internet stranici Ministarstva zdravlja, drugu dozu je do 30. januara primilo oko 1,7 miliona ljudi, zbog čega su ispunili uslove da budu obuhvaćeni istraživanjem.

Prethodni izvještaji pojedinačnih zdravstvenih ustanova takođe su pokazali pozitivne rezultate, zbog čega je Izrael ukinuo ograničenja poslije višenedjeljenih restriktivnih mjera. Prošle nedjelje, dozvoljeno je otvaranje škola i mnogih radnji.

Ministarstvo zdravlja takođe je uvelo aplikaciju "zelena propusnica", povezanu sa personalnim zdravstvenim kartonima, koju ljudi koji su vakcinisani ili se smatraju imunim poslije oporavka od koronavirusa mogu da pokažu da bi odsjeli u hotelima ili prisustvovali sportskim ili kulturnim događajima.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG