Linkovi

Sukobi Izraelaca i Palestinaca se nastavljaju


Uništena zgrada u gradu Gazi nakon izraelskih napada, 18. maj.
Uništena zgrada u gradu Gazi nakon izraelskih napada, 18. maj.

Uprkos višestrukim regionalnim i međunarodnim pokušajima da postignu prekid vatre, nasilje između Izraela i palestinskih militanata u pojasu Gaze nastavljeno je u srijedu izraelskim zračnim napadima na grad Gazu i militantnom prekograničnom raketnom vatrom.

Francuska je predložila rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, u koordinaciji s Egiptom i Jordanom, pozivajući na zaustavljanje borbi.

"Tri su se zemlje složile oko tri jednostavna elementa: pucnjava mora prestati, došlo je vrijeme za prekid vatre i Vijeće sigurnosti UN-a mora se pozabaviti tim pitanjem", rekao je Ured francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Macron je u utorak razgovarao s egipatskim predsjednikom Abdelom Fattahom el-Sisijem i jordanskim kraljem Abdullahom II.

Djeca, eritrejski tražitelji azila, prvi put nakon nekoliko dana sjede ispred svog stana u Ashdodu u Izraelu prije nego što su u utorak, 18. maja, širom grada i drugih područja zazvonile sirene upozorenja na rakete iz pojasa Gaze, 18. maj.
Djeca, eritrejski tražitelji azila, prvi put nakon nekoliko dana sjede ispred svog stana u Ashdodu u Izraelu prije nego što su u utorak, 18. maja, širom grada i drugih područja zazvonile sirene upozorenja na rakete iz pojasa Gaze, 18. maj.

Sjedinjene Države, izraelski saveznik koji ima moć veta kao jedna od pet stalnih članova Vijeća, do sada su blokirali Vijeće u izdavanju izjave kojom podržava prekid vatre. Američki zvaničnici rekli su da takva izjava neće pomoći diplomatskim naporima da se okonča sukob.

"Cilj nam je doći do kraja ovog sukoba. Iz dana u dan procijenjivat ćemo koji je ispravan pristup. I dalje ostaje da su tihi, intenzivni razgovori naš taktički pristup u ovom trenutku", rekla je novinarima u utorak sekretarica za štampu Bijele kuće Jen Psaki.

Ujedinjene nacije su rekle da su "aktivno uključene" u napore posredovanja u pokušaju zaustavljanja nasilja.

Svjetsko tijelo izrazilo je zabrinutost zbog izraelskih zračnih udara koji pogađaju civilnu infrastrukturu u Gazi, uljučujući laboratoriju za testiranje na koronavirus i druge zdravstvene ustanove.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres rekao je u tweetu od utorka da postoji "ogromna ljudska patnja i velika šteta na domovima i vitalnoj infrastrukturi u Gazi", te pozvao međunarodnu zajednicu da financira neusaglašene humanitarne programe u palestinskoj enklavi.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, u video poruci objavljenoj u utorak, rekao je da je Izrael zadao "neočekivane udarce" Hamasu i vratio militantnu grupu "unazad mnogo godina". Rekao je da odgovor Izraela na militantne napade služi kao lekcija izraelskim neprijateljima.

Od početka borbi 10. maja, u izraelskim napadima ubijeno je najmanje 217 Palestinaca, uključujući najmanje 63 djece, objavilo je Ministarstvs zdravlja Gaze. Militantni raketni napadi usmrtili su najmanje 12 Izraelaca, uključujući šestogodišnje dijete.

Hamas je počeo ispaljivati rakete prije osam dana u znak odmazde jer, kako su naveli, Izrael krši ljudska prava Palestinaca u Jeruzalemu. Palestinci na izraelskoj okupiranoj Zapadnoj obali i izraelska arapska manjina, koja čini 21 posto stanovnika Izraela, organizovali su u utorak generalni štrajk u znak solidarnosti sa militantima Hamasa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG