Linkovi

Izrael napreduje dublje u Rafah; SAD kažu da ne postoji plan za zaštitu civila


Muškarci se voze u stražnjem dijelu kamiona natovarenog namještajem i drugim stvarima dok bježe prema Khan Yunisu, u Rafahu u južnom pojasu Gaze 11. maja 2024.
Muškarci se voze u stražnjem dijelu kamiona natovarenog namještajem i drugim stvarima dok bježe prema Khan Yunisu, u Rafahu u južnom pojasu Gaze 11. maja 2024.

Izraelske snage napredovale su dublje u grad Rafah na jugu Gaze u nedjelju, čak i kada je Državni sekretar SAD Antony Blinken rekao da Izrael nije dao Sjedinjenim Državama kredibilan plan za zaštitu više od milion palestinskih civila ili plan za period kada sedmomjesečni rat na kraju završi.

Oko 300.000 od 1,3 miliona Palestinaca koji su prije nekoliko mjeseci pobjegli u južnu Gazu po naređenju izraelske vojske sada je dobilo naređenje da se ponovo presele, ovaj put sjeverozapadno od Rafe, na teritoriju duž Obala Sredozemnog mora.

Ali Blinken je u nedjelju u emisiji NBC-a "Meet the Press" rekao da ne postoji poseban izraelski plan da zaštiti Palestince ili pruži dovoljnu humanitarnu pomoć za njih.

"Postoji još nešto što je važno", rekao je Blinken. “Također nismo vidjeli plan za ono što će se dogoditi dan nakon završetka ovog rata u Gazi. Jer upravo sada, putanja na kojoj je Izrael, čak i ako uđe i preduzme teške akcije u Rafi, i dalje će ostati hiljade naoružanih Hamasovaca."

Dim se diže nakon izraelskog bombardiranja u Džabaliji u sjevernom pojasu Gaze 12. maja 2024. godine, usred tekućeg sukoba između Izraela i palestinskog pokreta Hamas.
Dim se diže nakon izraelskog bombardiranja u Džabaliji u sjevernom pojasu Gaze 12. maja 2024. godine, usred tekućeg sukoba između Izraela i palestinskog pokreta Hamas.

Najbolji američki diplomata je rekao: "Vidjeli smo u područjima koja je Izrael očistio na sjeveru, čak i u Khan Younisu, Hamas se vraća."

Dakle, sadašnja putanja je da [Izrael] uđe u Rafu, čak i da se obračuna sa ova preostala [četiri] bataljona, posebno u odsustvu plana za civile, rizikuje da nanese strašnu štetu civilima i da ne riješi problem, a problem koji svi želimo riješiti, a to je osiguranje da Hamas ne može ponovo upravljati Gazom", rekao je Blinken.

Dječak gleda kako se Palestinci pripremaju za bijeg iz Rafe nakon što su izraelske snage pokrenule kopnenu i zračnu operaciju u istočnom dijelu južnog grada Gaze, u Rafi, u južnom pojasu Gaze, 12. maja 2024.
Dječak gleda kako se Palestinci pripremaju za bijeg iz Rafe nakon što su izraelske snage pokrenule kopnenu i zračnu operaciju u istočnom dijelu južnog grada Gaze, u Rafi, u južnom pojasu Gaze, 12. maja 2024.

SAD, glavni izraelski dobavljač oružja, više puta su upozoravale Izrael na kopnenu ofanzivu punog razmjera na Rafah, ali su izraelske odbrambene snage nastavile s zračnim bombardiranjem i ograničenijim kopnenim napadima.

Predsjednik Joe Biden zaustavio je isporuku 3.500 bombi u Izrael iz straha da bi mogle biti iskorištene u napadu na Rafah.

Osim toga, Biden je prošle sedmice rekao da će zaustaviti slanje nekog ofanzivnog oružja u Izrael ako pokrene opću ofanzivu na Rafah.

Izraelski pregovori s Hamasom o prekidu vatre i oslobađanju oko 100 talaca koje Hamas još uvijek drži su zaustavljeni, dok je izraelski premijer Benjamin Netanyahu više puta rekao da njegova zemlja neće prekinuti rat dok ne iskorijeni preostale Hamasove militante u Rafi .

Blinken je upozorio na haos koji je u toku.

"Izrael je potencijalno na putanji, da naslijedi pobunu s mnogo naoružanih Hamasovaca ili ako ostavi vakuum ispunjen haosom, anarhijom i vjerojatno ponovno popunjen Hamasom", rekao je. "Razgovarali smo s njima o mnogo boljem načinu postizanja trajnog rezultata, trajnoj sigurnosti, kako u samoj Gazi, tako i mnogo šire u regionu."

Blinken je rekao: "Najbrži način da se ovo završi je da Hamas preda taoce. Dobit ćemo prekid vatre na kojem možemo graditi i izgraditi nešto trajnije. Različiti timovi nastavljaju razgovor."

"To bi također bio najbolji način da osiguramo da zaista možemo povećati humanitarnu pomoć i bolje zaštititi civile u Gazi", rekao je on. “Hamas je navodno zainteresiran za to. Njegovi postupci svakako pokazuju suprotno."

U nedjelju, SAD politička podjela oko američke politike u vezi s Gazom bila je odmah očigledna.

Progresivni nezavisni senator Bernie Sanders, koji se slaže s demokratskom opozicijom izraelskom vođenju rata, rekao je za NBC da Izrael "ne bi trebao primiti viš ni jedan novčić vojne pomoći SAD-a. Izrael je ... krenuo u rat protiv cijelog palestinskog naroda, a rezultati su apsolutno katastrofalni."

Republikanski senator Lindsey Graham uporedio je rat Izraela i Hamasa sa Drugim svjetskim ratom, rekavši za NBC: „Zašto smo bacili dvije... nuklearne bombe na Hirošimu i Nagasaki? Da okončamo rat koji nismo mogli priuštiti da izgubimo. ... To je bila ispravna odluka. ... Izraele, čini sve što treba da preživi kao jevrejska država."

Izraelska vojna vozila u blizini granice sa pojasom Gaze 12. maja 2024.
Izraelska vojna vozila u blizini granice sa pojasom Gaze 12. maja 2024.

Na bojnom polju, osim napada na Rafah, Izrael je bombardovao urbani izbjeglički kamp Jabaliya i druga područja u sjevernoj Gazi. Region je pretrpio široko rasprostranjenu devastaciju i već mjesecima je u velikoj meri izolovan od strane izraelskih snaga. Zvaničnici Ujedinjenih naroda kažu da tamo vlada "potpuna glad".

Stanovnici su rekli da su izraelski ratni avioni i artiljerija napali i područja Zeitoun istočno od grada Gaze, gdje se trupe bore protiv militanata više od nedelju dana.

Rat je pokrenut Hamasovim napadom 7. oktobra na Izrael koji je ubio 1.200 ljudi i doveo do hvatanja oko 250 talaca. U naknadnoj izraelskoj kontraofanzivi u Gazi ubijeno je više od 35.000 Palestinaca, uključujući civile i borce.

Neki materijali u ovom izvještaju došli su od AP-a.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG