Linkovi

Porodice u Gazi nose lične narukvice sa kako bi izbjegli sahranu u masovnim grobnicama


Otac iz Gazana obilježio je svoju djecu narukvicama usred zračnih napada na Khan Younis
Otac iz Gazana obilježio je svoju djecu narukvicama usred zračnih napada na Khan Younis

Sa toliko tijela Palestinci u Gazi sahranjuju neidentifikovane mrtve u masovne grobnice, s brojem umjesto imena, kažu stanovnici. Sada neke porodice koriste narukvice u nadi da će pronaći svoje voljene ako budu ubijeni.

Porodica El-Daba pokušala je smanjiti rizik tokom najžešćeg izraelskog bombardiranja Gaze. Izrael je započeo zračne napade nakon što su Hamasovi militanti napali izraelske gradove 7. oktobra u divljanju u kojem je ubijeno 1.400 ljudi, a taoci su uzeti.

Ali El-Daba, 40, rekao je da je vidio tijela pocijepana u bombardovanju i da su bila neprepoznatljiva.

Rekao je da je odlučio da podijeli svoju porodicu kako bi spriječio da svi umru u jednom napadu. Rekao je da je njegova supruga Lina (42) zadržala dva njihova sina i dvije kćeri u gradu Gaze na sjeveru, a on se preselio u Khan Younis na jugu sa još troje djece.

El-Daba je rekao da se priprema za najgore. Za članove porodice kupio je plave narukvice i vezao ih oko oba zgloba. "Ako se nešto desi", rekao je, "na ovaj način ću ih prepoznati."

Druge palestinske porodice su također kupovale ili pravile narukvice za svoju djecu ili su ispisivale njihova imena na rukama.

MASOVNE SAHRANE

Masovne sahrane su odobrili lokalni muslimanski imami. Prije sahrane, medicinari čuvaju slike i uzorke krvi mrtvih i daju im brojeve.

Izraelska vojska je poručila ljudima da napuste sjever Pojasa Gaze, jedno od najgušće naseljenih mjesta na svijetu, i krenu na jug jer je sigurnije. A zračni napadi pogodili su enklavu kojom upravlja Hamas.

Glasnogovornik izraelske vojske rekao je: "IDF (Izraelske odbrambene snage) ohrabruje stanovnike sjevernog pojasa Gaze da se kreću prema jugu i da ne ostanu u blizini terorističkih ciljeva Hamasa unutar grada Gaze."

"Ali, u konačnici, Hamas se ukorijenio među civilnim stanovništvom širom Pojasa Gaze. Dakle, gdje god se pojavi Hamasova meta, IDF će napasti na nju kako bi osujetila terorističke sposobnosti grupe, poduzimajući pritom izvodljive mjere predostrožnosti za ublažavanje štete neuključenim civilima."

Izraelska vojska je preko noći intenzivirala svoje bombardovanje južne Gaze nakon jednog od najsmrtonosnijih dana za Palestince od 7. oktobra. Svjetski lideri pozvali su na obustavu borbi kako bi se omogućila pomoć opkoljenoj enklavi, kojoj ponestaje vode, hrane, goriva i lijekovi.

Ukupno 756 Palestinaca, uključujući 344 djece, ubijeno je u posljednja 24 sata, saopćilo je u srijedu ministarstvo zdravlja Gaze. Rečeno je da je najmanje 6.546 Palestinaca ubijeno u izraelskom bombardovanju od 7. oktobra, uključujući 2.704 djece.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG