Linkovi

Izrael bombarduje Gazu dok svjetski lideri pozivaju na pauzu u sukobu kako bi ušla pomoć


Posljedice izraelskog napada na Khan Younis
Posljedice izraelskog napada na Khan Younis

Izraelska vojska je preko noći intenzivirala svoje bombardovanje južne Gaze nakon jednog od najsmrtonosnijih dana za Palestince od početka sukoba, dok su svjetski lideri pozvali na obustavu borbi kako bi se omogućila pomoć opkoljenoj enklavi.

Usljed zabrinutosti da će se sukob između Izraela i Hamasa proširiti na Bliski istok, izraelska vojska je saopštila da su njeni avioni pogodili infrastrukturu sirijske vojske i minobacače kao odgovor na rakete ispaljene iz iranskog saveznika Sirije.

Vojska nije dala više detalja. Nije optužio sirijsku vojsku da je ispalila dvije rakete, koje su aktivirale sirene za zračni napad na Golansku visoravan koju je okupirao Izrael.

Pozivajući se na vojni izvor, sirijska državna novinska agencija (SANA) je objavila da je u izraelskom napadu ubijeno 8 vojnika i ranjeno još 7 vojnika u "zračnoj agresiji" u blizini grada Deraa na jugozapadu zemlje.

Sjedinjene Države i Rusija predvode međunarodne pozive na pauzu u borbi između Izraela i Hamasa kako bi se omogućila pomoć u Gazi gdje Palestinci žive u strašnim uvjetima.

Ukupno 704 Palestinca, uključujući 305 djece, ubijeno je u utorak, saopćilo je ministarstvo zdravstva u Gazi kojom upravlja Hamas, a prema Uredu UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova navodi se da je to najveća prijava u jednom danu otkako je sukob skoro počeo prije tri sedmice.

Izrael je započeo napade na Gazu nakon što su militanti Hamasa napali gradove na jugu Izraela 7. oktobra u divljanju u kojem je ubijeno 1.400 ljudi, većinom civila.

Američki predsjednik Joe Biden i prijestolonasljednik Saudijske Arabije Mohamed bin Salman razgovarali su telefonom u utorak i dogovorili širu diplomatiju "kako bi održali stabilnost u cijelom regionu i spriječili širenje sukoba", saopćila je Bijela kuća.

Smrtonosni sukobi su se intenzivirali između izraelske vojske i Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali, a ponovo su izbili između Izraela i libanonske oružane grupe Hezbolah duž izraelsko-libanonske granice.

Iran, koji je decenijama težio regionalnoj prevlasti, podržava i Hezbolah i Hamas, te je upozorio Izrael da zaustavi napad na Gazu.

Izraelske snage u noćnom prepadu na okupiranoj Zapadnoj obali našle su se pod vatrom grupe Palestinaca koje je vojska potom pogodila dronom, saopštila je izraelska vojska. Palestinski zvaničnici rekli su da su tri osobe ubijene.

Od 7. oktobra više od 100 Palestinaca je ubijeno u sukobima na Zapadnoj obali s izraelskom vojskom, saopćilo je palestinsko ministarstvo zdravlja.

Izraelska vojska je također rekla da je gađala ćeliju Hamasovih ronilaca koji su pokušavali ući u Izrael morem u blizini kibuca Zikim. Iz Hamasa za sada nije bilo komentara o incidentu.

SAD su savjetovale Izrael da odustane od planiranog kopnenog napada jer Washington pokušava osloboditi više od 200 talaca koje Hamas još uvijek drži u zarobljeništvu u Gazi.

Međutim, kada su ga upitali da li poziva Izrael da odgodi svoju kopnenu invaziju, američki predsjednik Joe Biden je rekao novinarima: "Izraelci sami donose odluke".

U saopćenju objavljenom na društvenim mrežama, palestinsko ministarstvo zdravlja u Gazi pod upravom Hamasa navodi da je najmanje 5.791 Palestinac ubijen u izraelskom bombardiranju enklave od 7. oktobra, uključujući 2.360 djece.

SAD, RUSIJA NUDE RIVALSKE PRIJEDLOGE

U utorak kasno osam kamiona s vodom, hranom i lijekovima ušlo je u Gazu iz Egipta. Agencije UN-a saopćile su da je više od 20 puta potrebno trenutno isporučiti za 2,3 miliona stanovnika uskog obalnog pojasa.

U Ujedinjenim nacijama, Sjedinjene Države i Rusija iznijele su rivalske planove o humanitarnoj pomoći palestinskim civilima. Washington je pozvao na pauze u borbama, a Rusija želi humanitarni prekid vatre. Pauza se općenito smatra manje formalnom i kraćom od prekida vatre.

"Cijeli svijet očekuje od Vijeća sigurnosti poziv na brzi i bezuslovni prekid vatre", rekao je ruski ambasador u UN-u Vasilij Nebenzia Vijeću sigurnosti. Arapske države čvrsto podržavaju poziv na humanitarni prekid vatre usljed širokog razaranja u Gazi.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres je prošle sedmice također pozvao na hitan humanitarni prekid vatre u Gazi.

"Iako se i dalje protivimo prekidu vatre, mislimo da su humanitarne pauze povezane s isporukom pomoći koje i dalje omogućavaju Izraelu da vodi vojne operacije da bi se odbranio, vrijedne razmatranja", rekao je visoki američki dužnosnik.

BOLNICE OSTAJU BEZ GORIVA

Doktori u Gazi kažu da pacijenti koji stižu u bolnice pokazuju znakove bolesti uzrokovane prenaseljenošću i lošim sanitarnim uslovima nakon što je više od 1,4 miliona ljudi napustilo svoje domove u enklavi radi privremenih skloništa.

Ured UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova saopštio je da je više od jedne trećine bolnica u Gazi i skoro dvije trećine klinika primarne zdravstvene zaštite zatvoreno zbog oštećenja ili nedostatka goriva.

UNRWA, agencija UN-a za palestinske izbjeglice, upozorila je u objavi na platformi X da će u srijedu navečer zaustaviti operacije u Gazi zbog nedostatka goriva.

Međutim, izraelska vojska je u utorak ponovo potvrdila da će zabraniti ulazak goriva kako bi spriječila Hamas da ga uzme.

Katarski posrednici pozivaju Hamas da ubrza tempo oslobađanja talaca kako bi uključili žene i djecu i to ne očekujući izraelske ustupke, izjavila su tri diplomata i izvor u regiji upoznat s razgovorima.

Zaljevska država, u koordinaciji sa SAD-om, vodi pregovore o posredovanju s Hamasom i Izraelom oko oslobađanja talaca.

Hamas je do sada oslobodio četiri taoca - majku i kćer s dvojnim američko-izraelskim državljanstvom u petak i dvije izraelske civilke u ponedjeljak.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG