Linkovi

Kolika je vojna moć Izraela i Irana, sa čim raspolažu Hamas i Hezbolah?


Izraelski vojnici na granici sa Libanom (Foto: Aris MESSINIS-AFP)
Izraelski vojnici na granici sa Libanom (Foto: Aris MESSINIS-AFP)

Izrael ima jednu od najbolje opremljenih vojski na svijetu, uz veliku podršku Washingtona. Ekstremistički Hamas, protiv kojeg se IDF bori, predstavlja dobro treniranu vojnu grupu sa moćnim regionalnim saveznicima.

Izrael

Izraelske odbrambene snage (IDF) broje 169.500 pripadnika i pripadnica, od kojih je 126.000 u vojsci, prema podacima britanskog Internacionalnog instituta za strateške studije (IISS).

Povrh toga, Izrael ima oko 400.000 rezervista, od kojih je 360.000 mobilisano poslije napada Hamasa. Izrael posjeduje jednu od tehnološki najnaprednijih odbrana na svijetu, u koju spada u protivraketni sistem “Gvozdena kupola”.

Izraelski lovac F-15 (Foto: AP/Tsafrir Abayov)
Izraelski lovac F-15 (Foto: AP/Tsafrir Abayov)

IISS navodi da IDF ima oko 1.300 tenkova i drugih oklopnih vozila, 345 aviona lovaca i veliki arsenal artiljerije, dronova i najmodernijih podmornica.
Iako zvanično nije nuklearna sila, izraelsko skladište nuklearnog oružja je javna tajna i Udruženje za kontrolu naoružanja procenjuje da ima 90 bojevih glava.

Američki saveznik

Washington pruža Izraelu 3,8 milijardi dolara godišnje vojne pomoći u skladu sa 10-godišnjim sporazumom koji važi do 2028. Ministar odbrane Lojd Ostin rekao je u nedelju da je aktivirao raspoređivanje terminalne baterije za odbranu na velikim visinama (THAAD) i dodatnih baterija raketa Pejtriot „širom regiona“.

Dodao je da je stavio „dodatni broj snaga u pripravnost za raspoređivanje... kako bi povećao njihovu spremnost i sposobnost da brzo reaguju po potrebi“.

Američki nosač aviona Džerald Ford koji je predsjednik Biden poslao u vode istočnog Mediterana (Foto: Maxwell Orlosky/US NAVY/AFP)
Američki nosač aviona Džerald Ford koji je predsjednik Biden poslao u vode istočnog Mediterana (Foto: Maxwell Orlosky/US NAVY/AFP)

Washington je već isporučio Izraelu municiju i rasporedio dva nosača aviona u istočnom Mediteranu - USS Džerald Ford, najveći ratni brod na svijetu, i USS Ajzenhauer -- da odvrati ne samo Hamas već i njegove saveznike Iran i libanski ekstremistički pokret Hezbolah.

Američka vojska je u utorak naredila 2.000 vojnika da se pripreme za raspoređivanje na Bliskom istoku.

Hamas

Hamas ima raznovrstan arsenal prikupljan tokom mnogo godina. Njene oružane snage, nazvane Brigade Ezedin Al-Kasam, prema IISS-u, broje 15.000 ljudi, iako napominje da arapski mediji navode cifru od 40.000.

Oni imaju teško naoružanje dobijeno sa cijelog Bliskog istoka – posebno iz Irana, Sirije i Libije – a takođe su nabavili pištolje i jurišne puške iz Kine i drugih regiona.

Pripadnik Hamasa u Pojasu Gaze, jul 2023.(Foto: REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa)
Pripadnik Hamasa u Pojasu Gaze, jul 2023.(Foto: REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa)

Takođe posjeduju niz lokalno napravljenih improvizovanih eksploziva, a zapadni izvori tvrde da posjeduju dovoljno dronova, mina, protivtenkovskih projektila, minobacača i granata da izdrže duži period, iako precizni podaci nisu dostupni.
Većina Hamasovih raketa je takođe lokalno proizvedena i tehnološki zastarjela.

Hezbolah

Već je došlo do razmjene vatre preko granice Izraela i Libana, gdje je sjedište Hezbolaha koji ima podršku Irana.

„Hezbolah može da koristi resurse Islamske države bez potrebe da se u potpunosti posveti borbi, umjesto toga oslanjajući se na povremene raketne udare kako bi spriječio Izraelce da postanu samozadovoljni i primorao IDF da angažuje ljudsku snagu i materijale duž sjeverne granice“, saopštio je centar Soufan, američki istraživački centar.

Godine 2021. grupa je tvrdila da ima 100.000 boraca. INSS, izraelski trust mozgova, kaže da je taj broj upola manji. „Većina pripadnika Hezbolaha nisu borci sa punim radnim vremenom, već se bave militantnim aktivnostima kako i kada to zahtijevaju komandanti grupe“, kaže Eliot Čepmen iz britanske firme za odbrambene analizu odbrane Džejns.

Sahrana pripadnika Hezbolaha koji je ubijen u južnom Libanu (Foto: REUTERS/Amr Alfiky)
Sahrana pripadnika Hezbolaha koji je ubijen u južnom Libanu (Foto: REUTERS/Amr Alfiky)

Hezbolah je mobilisao 40.000 ljudi po izbijanju građanskog rata u Siriji. INSS navodi da oružani arsenal grupe broji 150.000 do 200.000 raketa i projektila. „Strateški gledano, Hezbolahov raketni arsenal je najznačajnija sposobnost grupe za borbu protiv Izraela“, rekao je Čepman.

Iran

Od islamske revolucije 1979. godine, Iran je podršku Palestincima učinio jednim od stubova svoje ideologije.

Ministar inostranih poslova Hosein Amir-Abdolahjan upozorio je u nedelju da je „region kao bure baruta... Upozoravam Sjedinjene Države i njihovog zastupnika (Izrael) da ako odmah ne zaustave zločin protiv čovječnosti i genocid u Gazi, sve je moguće u svakom trenutku i region će izmaći kontroli“.

Zapadni analitičari umanjuju opasnost od direktnog uključivanja Irana i prije ukazuju na njegovu podršku Hamasu, Hezbolahu i Huti pobunjenicima u Jemenu - takozvane „osovine otpora“ izraelskih neprijatelja.

Vojna paradu u Iranu, septembar 2023. (Foto: AP/Vahid Salemi)
Vojna paradu u Iranu, septembar 2023. (Foto: AP/Vahid Salemi)

Raz Zimt, iz INSS-a, rekao je da Iran trenutno "nema interesa da se Hezbolah upusti u sveobuhvatni rat" koji bi mogao ugroziti tako ključno "strateško dobro".

Ali on je dodao da bi Teheran mogao biti prinuđen da reaguje „izraelskom kopnenom invazijom, a posebno izraelskim vojnim uspjehom, koji će ugroziti sam opstanak Hamasa i/ili njegovu sposobnost da održi efektivnu kontrolu nad Pojasom Gaze“.

XS
SM
MD
LG