Linkovi

Izrael priprema invaziju na Gazu uz američka iskustva iz Iraka i Sirije


Irak, Mosul
Irak, Mosul

Mogućnost da izraelske snage pokrenu napad na guste urbane četvrti Gaze, gdje militanti koriste civile kao živi štit, vraća gorka sjećanja na smrtonosne bitke koje je koalicija predvođena SAD vodila protiv grupe Islamska država u Iraku i Siriji.

Za američkog ministra odbrane Lloyda Austina i njegove vojne vođe, ta intenzivna borba i hiljade civila ubijenih u zračnim napadima i sukobima u susjedstvu u Mosulu i Raqqi su lekcije koje treba podijeliti dok se Izrael priprema za moguću kopnenu invaziju na Hamas.

“U našim razgovorima s Izraelcima, i kao što smo vrlo jasno rekli, nastavljamo naglašavati važnost ublažavanja civilnih žrtava i osiguravanja da se... stvari poput sigurnosnih koridora budu razmotrene”, Brig. Gen. Pat Ryder, glasnogovornik Pentagona, rekao je u utorak.

SAD mogu naslikati živopisnu sliku stradanja civila. Tokom osmomjesečne opsade za oslobađanje Mosula od islamskih pobunjenika, ubijeno je čak 10.000 ljudi, uključujući najmanje 3.200 civila od zračnih napada, artiljerijske vatre ili minobacačkih granata između oktobra 2016. i pada Islamske države u julu 2017. prema istrazi Associated Pressa. Otprilike isti broj civila je ubijen ili uzet za taoce od strane militanata i korišten kao živi štit dok su bježali iz grada.

Ostin, general CQ Brown, predsjedavajući Združenog načelnika štabova, general Eric Kurilla, šef američke Centralne komande, i drugi visoki vojni komandanti, svi su tada boravili u regionu i gledali kako se nasilje odvija. Bili su svjesni napora da se uspostave humanitarni koridori i odluka o pauziranju operacija dok su civili bili upozoreni da se udalje. Dakle, dok razgovaraju sa svojim izraelskim kolegama na skoro svakodnevnoj bazi, dijele savjete o izazovima urbanog ratovanja, prijetnjama zamkama i bombama pored puteva i nastojanju da zaštite nevine dok iskorjenjuju pobunjenike skrivene u školama, džamijama i domovima.

“Djeljenje naših 20 godina naučenih lekcija odvija se uzduž i poprijeko u lancu,” rekao je mornarički kapetan Jereal Dorsey, glasnogovornik Browna.

Borci Jedinica za zaštitu naroda oborili su dron kojim su upravljali militanti ISIS-a u Raqqi, Sirija, 16. juna 2017. (Foto: Reuters/Goran Tomašević)
Borci Jedinica za zaštitu naroda oborili su dron kojim su upravljali militanti ISIS-a u Raqqi, Sirija, 16. juna 2017. (Foto: Reuters/Goran Tomašević)

Podvlačeći taj prioritet, SAD su poslale tim vojnih savjetnika u Izrael, uključujući general-potpukovnika Korpusa marinaca Jamesa Glynna, koji je pomogao u vođenju snaga za specijalne operacije protiv grupe Islamska država. Glynn, koji je također služio u Faludži tokom nekih od najžešćih urbanih borbi tamo na vrhuncu rata u Iraku, moći će savjetovati Izraelce o tome kako ublažiti civilne žrtve u gradskom ratu.

"Ovi zvaničnici, uključujući i generala Glynna, imaju iskustva kada je riječ o gradskoj borbi," rekao je Ryder novinarima u utorak. "Oni su tamo privremeno sa svojom vojnom ekspertizom samo da prođu i razgovaraju o nekim od teških pitanja koja bi IDF trebao razmotriti dok planiraju različite scenarije."

U razgovorima prošle sedmice s čelnicima izraelske odbrane i vlade u Tel Avivu, Ostin se prisjetio svojih iskustava na čelu Centralne komande SAD-a tokom prve dvije godine kampanje za poraz Islamske države. Govorio je o naučenim lekcijama, uključujući i spoznaju da svijet gleda, rekli su zvaničnici upoznati s razgovorima.

Austin je bio otvoren i javno i privatno da dok Izraelci planiraju svoje vojne operacije, uključujući svaki kopneni napad na Gazu, moraju uzeti u obzir sigurnost civila.

“Postoje neke naučene lekcije koje ćemo rado podijeliti sa našim saveznicima ovdje u smislu efikasnog djelovanja na gustom urbanom terenu, stvaranja sigurnih humanitarnih koridora, osiguravanja da smo promišljeni o tome kako oblikujemo bitku i osiguravanja da su naši ciljevi dobro definisani”, rekao je Ostin novinarima.

U izvještaju RAND-a objavljenom prošle godine utvrđeno je da, iako su SAD naglašavale potrebu da se minimizira šteta civilima u razornoj opsadi 2017. za oslobađanje Raqqe u Siriji bilo je na hiljade žrtava. Preporučio je da američka vojska prilagodi svoje planiranje, obuku, ciljanje i upotrebu oružja kako bi se bolje izbjegle masovne smrti i štete među civilima.

Pripadnik Hamasa u Pojasu Gaze, jul 2023.(Foto: REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa)
Pripadnik Hamasa u Pojasu Gaze, jul 2023.(Foto: REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa)

Penzionisani general armije Joseph Votel, koji je preuzeo američku centralnu komandu 2016. godine kada se Austin povukao i nadgledao operacije, rekao je da najvažnija poruka za Izraelce — koju su prenijeli Austin, državni sekretar Antony Blinken i predsednik Joe Biden — nije ono što Izrael čini u svom obećanju da će uništiti Hamas, već kako to radi vojska.

„Način na koji orkestrirate ovu kampanju je zaista važan,“ rekao je Votel. “I to moraju učiniti na način koji odražava vrijednosti i brigu za nevine Palestince koji su i sami taoci Hamasa.”

Dodao je da postoje mnoge sličnosti i neke ključne razlike između tih misija i potencijalnog napada na Gazu. Hamas je, kako je rekao, bolje naoružan, sa sofisticiranijim eksplozivom i drugim oružjem koje isporučuje Iran. A lavirint tunela ispod Gaze daleko je razvijeniji i duži od onih viđenih u Raqqi.

U vojnom smislu, rekao je, Izrael ima sofisticiranijeg i bolje naoružanog protivnika nego što je to bila Islamska država u Siriji i Iraku.

"Postoji razlika između ukopavanja, odlaska u zemlju i onoga što vidimo u Gazi, a to je podzemna arhitektura koja povezuje različite dijelove Gaze i omogućava ljudima da premještaju zalihe, ljude i druge stvari, i poboljšavaju kritične funkcije pod zemljom", rekao je Votel. "Mislim da ISIS nije dostigao taj poseban nivo sofisticiranosti."

Rekao je da su SAD i koalicioni saveznici imali više vremena da se pripreme za bitku za ponovno preuzimanje Mosula. I rekao je da je koalicija, kako se kretala niz rijeku Eufrat, nekoliko puta zaustavljala i pauzirala operacije kako bi se sastala s lokalnim plemenskim vođama i pokušala izvući nevine civile s linije vatre.

Brutalnost svega je još jedan element podsjeća Austin, kao i potrebu da se zaustave militanti iako su duboko ukorijenjeni u urbana civilna područja.

"U borbi protiv ISIS-a osjećao sam se kao da zlu gledamo u oči", rekao je Austin. “Bilo je to zaista zlo. A ono što smo vidjeli od Hamasa, to zlo podiže na drugi nivo. I to je prva stvar koju trebamo zapamtiti i razmotriti.”

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG