Linkovi

BiH: Novi slučajevi korona virusa, izolacija od 14 dana za sve koji ulaze u zemlju


Epruveta sa testom na koronavirus
Epruveta sa testom na koronavirus

Novi slučajevi korona virusa danas potvrđeni kod dvije osobe iz Srpca i Laktaša, a vezani su za ranije slučajeve u Banjaluci, kaže entitetski premijer Radovan Višković. Pomoćnik ministra zdravlja FBiH Goran Čerkez za BHRT je potvrdio slučaj korona virusa u Orašju.

Sada su u BiH koronavirusom ukupno zaražene 24 osobe, 20 slučajeva registrovano je u RS-u, a četiri u FBiH.

U Banja Luci je zaraženo 18 osoba, u Zenici tri osobe i po jedna u Orašju, Srpcu i Laktašima.

Nove mjere u Banja Luci

Gradski štab za vanredne situacije Banjaluke donio je večeras odluku o zabrani rada svih ugostiteljskih objekata na području grada do 23. marta.

Gradonačelnik Igor Radojičić naglasio je da je do istog datuma zabranjen rad za sve trgovine, uključujući i one u tržnim centrima, osim za apoteke i trgovine sa prehrambenim i robama široke potrošnje koje će raditi do 18 časova.

On je naveo da je zabranjen rad i radnjama u kojima se vrše zanatsko-uslužne djelatnosti, osim taksi službe. Hoteli i hosteli mogu pružati ugostiteljske usluge isključivo za prijavljene goste ovih objekata, a dragstori i pekare mogu da rade do 22 časa.

Jača kontrola na granici

U cilju sprječavanja širenja virusa i smanjivanja socijalnog kontakta sa osobama koje dolaze iz zaraženih područja, BiH od sutra pojačava kontrolu na graničnim prelazima - svi koji dolaze u zemlju moraće da provedu 14 dana u izolaciji.

To je potvrdio i direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović ističući da se na graničnim prelazima Bijača, Kamensko, Gorica, Izačić, Šamac i Orašje, te dva međunarodna aerodroma Tuzla i Sarajevo kontinuirano sprovode pojačane kontrole u vezi sa pojavom koronavirusa .

On je istakao da je na ovim prelazima već raspoređen veći broj federalnih sanitarnih inspektora koji će tamo biti prisutni 24 časa i imaju obavezu izricanja rješenja o ograničenom kretanju i izolaciji za građane određenog broja zemalja koji dolaze u BiH, kao i građane BiH koji dolaze iz tih zemalja.

Na važnost izolacije i odgovornog ponašanja građana još jednom je ukazao i Alen Šeranić ministar zdravlja i socijalne zaštite RS.

“Svaki građanin koji se nalazi u kućnoj izolaciji, bez obzira da li je pozitivan ili negativan, mora identično da se ponaša u skladu sa mjerom koja se odnosi na 14 dana koje mora da provede u kućnoj izolaciji”, naglasio je Šeranić nakon zasjedanja Štaba za praćenje epidemiološke situacije u ovom entitetu.

Prema njegovim riječima, preduzimaju se sve mjere u smislu smanjivanje socijalnog kontakta sa ciljem da se smanji broj osoba koje se kreću, posebno onih osoba koje dolaze iz zaraženih područja.

Kako je istakao to podrazumijeva i smanjenje broja graničnih prelaza i usmjeravanje inspektora na te prelaze, koji će od sutra biti u obavezi da svim građanima BiH koji se vraćaju iz inostranstva izdaju naređenje o izolaciji. Ti građani će, kaže Šeranić, do podizanja kapaciteta na granici boraviti u kućnoj izolaciji i to će se kontrolisati.

On je naglasio da je Savjetu ministara predloženo sedam graničnih prelaza na kojima će inspektori biti 24 časa dnevno.

"Takvoj kontroli biće podvrgnuti svi građani bez obzira da li dolaze na područije RS, Federacije BiH ili Brčko distrikta i to je usaglašeno sa federalnim upravama zdravstva i inspekcijskih poslova", objasnio je Šeranić, ističući da je sve upućeno prema Ministarstvu civilnih poslova u Savjetu ministara.

“Nakon što budu donesene adekvatne mjere o pitanju angažovanja Ministarstva odbrane u Savjetu ministara i formiranja uslova za izolaciju na graničnim prelazima, svi građani koji se vraćaju biće usmjeravani u te objekte i neće im dozvoljeno da nastave putovanje”, rekao je Šeranić.

Prema njegovim riječima, oni će u tim objektima morati da provedu 14 dana, a ta mjera će se odnositi i na strane državljane, shodno mjerama koje bude definisao Savjet ministara.

XS
SM
MD
LG