Linkovi

Izetbegovićeva odbrana 'napada na kameru'


Izetbegović: Huso Ćesir napao kameru
Izetbegović: Huso Ćesir napao kameru

U novinarskim udruženjima ocjenjuju opasnim komentar predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) BiH Bakira Izetbegovića nakon fizičkog napada zvaničnika te stranke na fotoreportera portala Žurnal.info, a komentar je izazvao ismijavanje na društvenim mrežama.

Dva dana nakon što je predsjednik Općinskog odbora SDA Novi Grad (Sarajevo) Huso Ćesir fizički napao fotoreportera Adija Kebu, Izetbegović je stao u odbranu, kako je rekao, časnog SDA-ovca Huse Ćesira.

Izetbegović: Huso Ćesir je napao kameru, nije, dakle, napao čovjeka
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:23 0:00

"Huso Ćesir je napao kamermana, ustvari, on je napao kameru. Nije dakle napao čovjeka, ali mu je otimao kameru, udarao po kameri i tako to", objasnio je Izetbegović bh. javnosti ponašanje svog stranačkog kolege.

Dva dana na društvenim mrežama se polemiše, ali i ismijava, ovakva izjava nekadašnjeg člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Novinar Slobodne Bosne Almir Panjeta u svom postu osvrnuo se na 2018. godinu:

Politička analitičarka Ivana Marić napisala je ironično:

Predsjednik Udruženja BH novinari Marko Divković kaže kako na prvu Izetbegovićeva rečenica zvuči smiješno, ali iza nje se krije ogromna opasnost.

"Možete li zamisliti, recimo, da su tokom rata granate same ubijale ljude, ispalili ih vanzemaljci. Da li to gospodin Izetbegović inauguriše pravo svakog građanina da ide ulicom, napadne policajca i da se brani kako nije napao policajca već uniformu ili policijski automobil", pita se Divković.

Fotoreporter Adi Kebo fotografisao je ulaz u firmu Bosnaplast, o čijem poslovanju je portal žurnal.info izvještavao. U trenutku kada mu prilazi predsjednik Općinskog odbora SDA Novi Grad, Huso Ćesir, inače vlasnik firme, Kebo se nalazio na trotoaru preko puta firme, na javnoj površini. Kebo nije gasio kameru i zabilježio je napad, koji je potom i objavljen.

"Sve je prijavljeno policiji, podnešena je tužba. Displej kamere je oštećen. Dobio sam informaciju da je tužilaštvo podiglo optužnice protiv dvoje lica zbog nanošenja lakših tjelesnih povreda i oštećenja opreme", kaže Kebo.

Napadi na novinare i medijske djelatnike sve su češći u posljednjih nekoliko godina. Prije nekoliko mjeseci, tokom protesta demobilisanih boraca u Sarajevu napadnut je fotoreporter portala Klix.ba Kemal Softić. Izrevoltiranoj masi tada se suprotstavio snimatelj Al Jazeere Balkans Mirsad Bukvić, kojeg su također borci udarali. Bukvić kaže kako ga je izjava prvog čovjeka SDA, te donedavno člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, o napadu na kameru, a ne snimatelja šokirala:

Bukvić kaže da ne može da vjeruje da je čovjek društvenog statusa kakav ima Izetbegović sebi dopustio da izjavi tako nešto. "Moja kamera sa kojom sam snimao proteste i dalje radi, ali povrede koje sam zadobio tada još uvijek me bole", kaže Bukvić.

Društvo novinara BiH traži od organa za provođenje zakona da poduzmu zakonom predviđene mjere za ovakav napad.

"Kada neko vidi da su desetine napada na novinare u posljednjih šest mjeseci prošle nekažnjeno, onda čovjek može reći "zašto i ja isto to ne bi uradio"?. Svako ko mi smeta, ko me snima, ko mi stavi mikrofon ili postavi neko neugodno pitanje, imam pravo da ga udarim, da mu razbijem opremu", objašnjava Fedžad Forto, generalni sekretar Društva novinara.

Udruženja novinara, ali i predstavnici stranih ambasada osudili su napad i tražili sankcionisanje pojedinaca koji su odgovorni za napade. Međutim, sankcije, bar one unutar stranke, će u ovom slučaju izostati, jer Izetbegović ima svoje uslove:

"Kada novinari naprave sankcije i isključe iz udruženja novinara samo jednog takvog, koji je u ovoj državi haosa napravio itekako u glavama ljudi, kojima istina nije sveta. Svi mi znamo kako to funkcioniše, kakvog su nam jada nanijeli. Kada jednog takvog isključe, onda ćemo i mi isključiti Husu Ćesira", uslovljava Izetbegović.

Izetbegović umjesto da radi na unaprijeđenu svoje stranke, miješa se u posao udruženja, što je nedopustivo ocjenjuje Marko Divković iz Udruženja BH novinari.

"Mene u čitavoj toj priči zaprepašćuje činjenica da kolege koje su prisustvovale dok je on davao tu izjavu, da niko nije ustao da mu kaže: 'Gospodine Izetbegoviću, kako vas nije sramota'", kaže Divković.

Napadač na fotoreportera Huso Ćesir predsjednik je Općinskog odbora SDA Novi Grad, te vlasnik dvije firme, koje su prema pisanju portala žurnal.info od 2016. godine dobile poslove vrijedne više od 1,3 miliona maraka od javnih preduzeća i institucija. Na čelu tih javnih preduzeća i institucija su kadrovi SDA.

"Onog momenta kada se nađe neko ko želi da razotkrije, da prikaže javnosti tu njihovu bahatost i kriminal u koji su uključeni, onda budete meta fizičkih napada. Ovo nije ništa novo, tako se kadrovi SDA inače ponašaju", navodi Karić.

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara zabilježila je dva fizička napada i 12 prijetnji novinarima od početka 2019.

U posljednje dvije godine Linija za pomoć novinarima je registrovala 118 slučajeva ugrožavanja sigurnosti, života i prava novinara u BiH, među kojima je bio jedan pokušaj ubistva, 11 fizičkih napada, 13 eksplicitnih prijetnji smrću i desetine drugih oblika kršenja prava na slobodu izražavanja.

Ni jedan od počinitelja ovih krivičnih djela nije kažnjen niti proceseuiran na adekvatan i brz način, koji bi pokazao kako bh. institucije postupaju u skladu sa međunarodnim strandardima zaštite života i sigurnosti novinara na efikasan i odgovoran način.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG