Linkovi

Izetbegović inicijativu promjeni naziva RS najavljuje nakon sastanka sa Dodikom


Arhiv - Bakir Izetbegović
Arhiv - Bakir Izetbegović

Iz onoga što je zvanično saopštio predsjednik SDA Bakir Izetbegović proizilazi da je njegova želja da inicijativom o promjeni naziva entiteta RS promijeni i stavove lidera SNSD-a Milorada Dodika prema BiH i da se poboljšaju odnosi prema Bošnjacima i Hrvatima u RS.

Takve želje o promjeni svoje politike Dodik, naravno, ne prihvata. Inicijativa o promjeni naziva entiteta RS, kreriana u centrali SDA, za OHR je neodgovorna i kontraproduktivna.

„U tom smislu, najava inicijative za osporavanje naziva RS pred Ustavnim sudom BiH, usred rasprava o formiranju vlasti, je neodgovorna i kontraproduktivna, te dodatno podriva povjerenje među konstitutivnim narodima i njihovim političkim predstavnicima”, kaže se u komentaru OHR-a.

Mediji prenose da američka ambasada BiH se nije u mogućnosti očitovati o ovoj iznenadnoj inicijativi SDA zbog toga što je na snazi djelimična zatvorenost Vlade SAD.

Priča o promjeni naziva RS stiže u vrijeme kada se ne može postići politički dogovor o formiranju vlasti na državnom nivou i trenutku kada je put BiH ka NATO savezu zastao na Vijeću ministara, ali i dok Evropskoj komisiji još nisu dostavljeni kompletni odgovori na Upitnik.

Iz godine u godinu korupcija u BiH sve je rasprotranjenija, a mnogi ljudi čine sve da napuste zemlju kako bi sebi osigurali bolju budućnost, dok političari ostaju uživajući u svim privilegijama funkcionerskog života i kreiraju krize.

Na nedavnom sastanku, Bakir Izetbegović se nadao da će postići neki dogovor sa Miloradom Dodikom.

„Ja sam se sa Miloradom Dodikom vidio prije mjesec dana. Nadao sam se da ćemo krenuti u nekom pravom smjeru. Ali gospodin Dodik hoće da dominira i da diktira”, kaže Izetbegović.

Nakon toga uslijedila je incijativa SDA o promjeni naziva entiteta RS. Ali apelacija prema Ustavnom sudu BiH, kaže Izetbegović, neće biti pokrenuta u narednih šest mjeseci, ostavljajući tako prostor da se odnosi u zemlji poprave.

Kao razloge aktueliziranja inicijative Izetbegović navodi da su „Bošnjaci i Hrvati u RS građani četvrtog i petog reda”. Dalje objašnjava: „Zato što je inteziviran napad na BiH, na njen euro-atlantski put, na njen integritet (…)”, a krivac za sve to je, kako kaže, Milorad Dodik.

„Ostavit ćemo izvjestan rok i dati šansu da se odnosi popravi. Odnosi prema BiH, prema njenom Ustavu, teritorijalnom integritetu, prema zakonima koje smo zajedno donijeli (...) prema Bošnjacima, prema Hrvatima, prema povratnicimma”, kaže Izetbegović.

Ako bi došlo do podnošenja apelacije prema Ustavnom sudu BiH, SDA ne bi tražila ukidanje naziva RS, već da se u naziv dodaju i Bošnjaci i Hrvati, kaže Izetbegović.

Milorad Dodik
Milorad Dodik

Najava o inicijativi kod Dodika je podstakla njegove dugogodišnje želje za otcijepljenjem entiteta RS od BiH. Sazvao je i sastanak svih političkih partija koje djeluju Narodnoj skupštini RS kako bi dogovorili „adekvatne mjere” ako inicijativa dođe do Ustavnog suda BiH.

„Ja stvarno mislim da je to nepotrebno, da to bitno uslovljava odnose i još uvijek vjerujem da se to neće desiti. To je podgrijalo samo vatru u BiH”, kazao je Dodik za N1.

Željko Komšić
Željko Komšić

Komentarišući inicijativu SDA, Željko Komšić, član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, obrazlaže da mu sve liči na dogovor SNSD-a i SDA.

„I jedni i drugi imaju koristi od ovakve situacije. SDA da izvrši dodatni pritisak, prije svega, na BH blok kako bi morali sa njima u vlast (jer Dodik hoće raspad BiH), a SNSD-u koristi jer ovim 'ubija' i ono malo preostale opozicije u RS-u, te potpuno 'ubija' priču o NATO putu BiH”, rekao je Komšić za agenciju Patria.

Sudija Suda za ljudska prava Strazburu Faris Vehabović smatra da je pokretanje procedure o promjeni naziva RS pred Ustavnim sudom BiH osuđeno na nesupjeh.

„Mislim da šansi nema - niti da dođe do Evropskog suda. Mislim da, iako nije zahvalno davati bilo kakve procjene za odluke sudova, ali držeći se do sada neke sudske prakse, mislim da je i tu osuđeno na neuspjeh”, obrazlaže Vehabović za N1.

Iz Delegacije EU u BiH danas stiže komentar u kojem pozivaju političare da ne skreću pažnju sa stvarnih problema BiH.

„Pozivamo sve političke stranke da se suzdrže od političkih manevara u cilju skretanja pažnje sa stvarnih problema sa kojima se suočava BiH”, kaže se između ostalog u izjavi.

XS
SM
MD
LG