Linkovi

Biden najavljuje nastavak svoje kandidature za reizbor


Američki predsjednik Joe Biden prisustvuje prvoj predsjedničkoj debati koju vodi CNN u Atlanti, Džordžija, SAD, 27. juna 2024.
Američki predsjednik Joe Biden prisustvuje prvoj predsjedničkoj debati koju vodi CNN u Atlanti, Džordžija, SAD, 27. juna 2024.

Američki predsjednik Joe Biden prkosno je obećao u srijedu da će nastaviti da se kandiduje za reizbor, odbijajući rastući osjećaj da je njegov posrtaj u debati osudio njegovu kandidaturu i da bi se trebao povući iz kampanje koja vodi do izbora 5. novembra.

"Ja se kandidujem. Ja sam lider Demokratske stranke. Niko me neće istjerati napolje", rekao je Biden svom osoblju, prema pomoćniku kampanje.

Biden i potpredsjednica Kamala Harris iznenađujuće su se pojavili na pozivu Demokratskog nacionalnog komiteta, koristeći to kao ohrabrujući razgovor i naglašavajući ulog za izbore 2024.

Biden je rekao da će se oporaviti nakon što ga je poljuljao njegov slab nastup u debati prošle sedmice protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa. Ponekad je tokom debate gubio tok misli, čak je u jednom trenutku pogrešno rekao da je ubio Medicare, vladin program zdravstvenog osiguranja za starije Amerikance.

Bidenovo uvjeravanje da će ostati u utrci došlo je nakon što su neki demokrati počeli javno da postavljaju pitanje da li 81-godišnji predsjednik ima mentalnu i fizičku sposobnost da nastavi energičnu kampanju u naredna četiri mjeseca i, ako pobijedi, da upravljati u naredne četiri godine. Najviši demokratski zastupnici izrazili su podršku Bidenu, ali najmanje dva demokratska poslanika pozvala su Bidena da napusti utrku.

Napori da se ublaže zabrinutosti nastavljeni su kasno u srijedu, dok se Biden sastao sa svim guvernerima država osim jednim koji su članovi njegove Demokratske stranke.

Guverner Minnesote Tim Walz, koji predsjedava Udruženjem demokratskih guvernera, rekao je novinarima da je Bidenov učinak u debati bio loš, ali da je predsjednik sposoban za funkciju.

Guverner Merilenda Wes Moore rekao je da je jasno da je Biden "u ovome da pobijedi".

"Predsjednik je naš kandidat. Predsjednik je lider naše stranke," rekao je Moore.

Guverner Havaja Josh Green istakao je svoje iskustvo sastanka s Bidenom nakon što su požari pogodili Havaje prošle godine i napravio razliku između predsjedničke debate i posla upravljanja.

"Na ovim predstojećim izborima, jasno mi je da biramo glavnog komandanta, a ne glavnog debatanta", rekao je Green na X.

Nacionalne i pojedinačne ankete pokazuju da je Trump sve jačao nakon rasprava iz debate, iako anketari kažu da je ta utakmica još uvijek vrlo blizu. Bidenovi pomoćnici u kampanji pozvali su bogate donatore kampanje da pokušaju smiriti njihovu zabrinutost zbog takmičenja.

Biden je privatno razgovarao s visokim demokratskim zakonodavcima, uključujući lidera većine u Senatu Chucka Schumera iz New Yorka, lidera manjine u Predstavničkom domu Hakeema Jeffriesa iz New Yorka, senatora Delawarea Chrisa Coonsa i predstavnika Južne Karoline Jamesa Clyburna, prema jednom zvaničniku Bijele kuće i drugima koji znaju za razgovore.

U Kongresu je sve veći bijes među ostalim zakonodavcima koji smatraju da je Biden bio prespor da dopre do najviših demokrata i običnih članova, tvrde ljudi upoznati s razgovorima.

Šef kabineta Bijele kuće Jeff Zients pokušao je prikupiti povjerenje osoblja Bijele kuće u Bajdenov aparat za reizbor, ističući da predsjednik ima "snažan tim za kampanju" i da je posao Bijele kuće da se fokusira na nastavak implementacije Bidenove agende. Također je rekao osoblju da je Biden uvijek preživljavao teška vremena, tokom svojih decenija na javnoj funkciji.

U dopisu koji su u srijedu poslali predsjedavajuća kampanje Jen O'Malley Dillon i menadžerica kampanje Julie Chavez Rodriguez, tvrdi se da će izbori između Bidena i Trumpa i dalje biti blizu, nastojeći umanjiti trajne efekte debate.

U srijedu ujutro, Bidenova kampanja objavila je memorandum za sve osoblje koji pokazuje da je Biden samo malo pao u nacionalnim anketama protiv Trumpa od debate i da trka u suštini ostaje mrtva.

Druge nezavisne ankete, međutim, pokazale su da je Tramp jači od debate, koju je pogledao 51 milion ljudi.

Na akciji prikupljanja sredstava u utorak uveče u predgrađu Washingtona, Biden je ponudio objašnjenje, ukazujući na nedostatak sna i raspored putovanja koji je u sedmicama prije debate uključivao obilježavanje Dana D u Francuskoj, samit G-7 u Italiji i više kampanja u Sjedinjenim Državama.

Činjenica je da, znate, nisam bio baš pametan. Odlučio sam da proputujem svijet nekoliko puta, prolazeći kroz oko 100 vremenskih zona ... prije ... debate. Nisam poslušao moje osoblje i vratio se i zamalo zaspao na bini", rekao je. "To nije izgovor, ali je objašnjenje."

Nekolicina demokratskih dužnosnika počela je javno da izražava zabrinutost oko toga da li Biden ima mentalnu oštrinu i fizičku snagu da završi svoju kampanju i odsluži još jedan četverogodišnji mandat, koji će završiti početkom 2029. godine kada bude imao 86 godina.

Američki predstavnik Lloyd Doggett, D-Texas, govori tokom događaja u Texas State Capitol u Austinu, Teksas, 2. oktobra 2021.
Američki predstavnik Lloyd Doggett, D-Texas, govori tokom događaja u Texas State Capitol u Austinu, Teksas, 2. oktobra 2021.

Lloyd Doggett, poslanik u Zastupničkom domu iz Teksasa sa 15 mandata, postao je u utorak prvi demokratski zvaničnik koji je pozvao Bidena da se povuče, rekavši da bi Biden trebao "donijeti bolnu i tešku odluku o povlačenju".

U srijedu je predstavnik Raul Grijalva postao drugi demokratski poslanik koji je pozvao Bidena da se povuče.

"Ako je on kandidat, podržaću ga, ali mislim da je ovo prilika da potražimo negdje drugdje", rekao je Grijalva, naprednjak koji predstavlja okrug u južnoj Arizoni uz granicu s Meksikom, za New York Times.

Visoki demokratski lideri, međutim, izražavaju podršku Bidenu nakon nedavne debate, rekavši da bi trebalo da se čvrsto suprotstavi rastućoj ljutnji među svojim stranačkim kolegama.

Šumer, lider većine u Senatu, rekao je u utorak da vjeruje da je 81-godišnji predsjednik sposoban za tu funkciju.

"Ja sam sa Joeom Bidenom", rekao je, ponavljajući komentare drugih najviših stranačkih zvaničnika.

ABC News, koji objedinjuje anketne podatke, demografske i ekonomske informacije kako bi napravio svoje izborne prognoze, rekao je da je Biden donekle pao u nacionalnim anketama od debate, ali je ipak zaključio: "Četiri mjeseca nakon dana izbora, predsjednički izbori 2024. su i dalje tijesni."

Neke informacije za ovaj izvještaj dali su Reuters i The Associated Press.

XS
SM
MD
LG