Linkovi

Olujno nevrijeme u SAD: Jedna osoba poginula, tornada prijete


Boats are piled on each other at the Southport Marina following the effects of Hurricane Isaias in Southport, N.C., Tuesday, Aug. 4, 2020. (AP Photo/Gerry Broome)
Boats are piled on each other at the Southport Marina following the effects of Hurricane Isaias in Southport, N.C., Tuesday, Aug. 4, 2020. (AP Photo/Gerry Broome)

Tropska oluja Isaias zahvatila je u utorak Virginiju na putu ka prijestolnici Washingtonu i drugim gradovima na sjeveroistoku SAD, dok je u Sjevernoj Carolini izazvala i tornado u kojem je poginula jedna osoba.

Oluja prijeti da izazove još tornada, od Virginije do New Jerseyja sredinom dana, i od New Yorka do Nove Engleske poslijepodne i uveče, saopštio je Nacionalni centar za uragane.

Isaias se kreće ka sjeveru brzinom od 54 kilometra na čas, a praćen je vjetrovima jačine 110 kilometara na čas. Upozorenja na tropsku oluju na snazi su sve do Mainea, dok su veliki gradovi poput Washingtona, Philadelphije i New Yorkea na njenoj potencijalnoj putanji.

Područje američke prijestolnice već su bile zahvatile obilne padavine, a upozoravalo se i na poplave opasne po život.

Više od 600.000 domova i radnji u Sjevernoj Carolini i Virginiji je ostalo bez električne energije.

Isaias je u ponedjeljak veče ojačao u uragan prije nego što je nešto prije ponoći pogodio južni dio Sjeverne Caroline.

Zatim je oslabio u tropsku oluju, ali je poplavio domove i ulice u Sjevernoj Carolini, gdje je u jednom kamp naselju poginula jedna osoba, a više povrijeđeno.

U naselju u okrugu Bertie je pričinjena ogromna materijalna šteta, a lokalni mediji prenose da se troje ili četvoro ljudi vodi kao nestalo, među kojima je i najmanje dvoje djece.

Guverner Sjeverne Karoline Roy Cooper upozorio je građane na poplave, kakve su se dogodile posle udara uragana Florence 2018. kada je stradalo 40 osoba i načinjena materijalna šteta od 17 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG