Linkovi

Isaias oslabio u tropsku oluju, vjerovatno će ojačati blizu Floride


Radnici nose ležaljke sa plaže u Miami Beachu, na Floridi, dok se približava uragan Isaias.
Radnici nose ležaljke sa plaže u Miami Beachu, na Floridi, dok se približava uragan Isaias.

Isaias, koji je pogodio Bahame u subotu, oslabio je u tropsku oluju dok se kreće ka obali Floride, ali i dalje prijeti da oteža napore da se suzbije širenje koronavirusa u toj državi.

Oluja, za koju se očekuje da će ponovo imati snagu uragana kako se bude približavala Floridi, dodatno će otežati situaciju u zajednicama već teško pogođenim zarazom.

Vlasti na Floridi zatvorile su plaže, parkove i centre za testiranje na koronavirus. Iako zvaničnici ne očekuju da će biti neophodna evakuacija građana, ipak pokušavaju da pripreme skloništa i da obezbjede da se u njima poštuju mjere socijalnog distanciranja da bi se spriječilo širenje virusa.

Isaias je praćen vjetrovima jačine 110 kilometara na sat, ali se očekuje da će ojačati dok se bude kretao iznad toplije vode ka Floridi.

Guverner Floride Ron DeSantis poglasio je vanredno stanje za 12 okruga uz obalu Atalantskog okeana. Obilne kiše usled oluje trebalo bi da počnu da padaju na Floridi u subotu i da stignu do dvije Karoline početkom sljedeće sedmice.

U Sjevernoj Karolini, guverner Roy Cooper takođe je proglasio vanredno stanje u priobalnim okruzima i naredio evakuaciju ostrva Oracoke, koje je pogodio poslednji uragan Dorian.

Na Bahamima, zvaničici su evakuisali ljude u Abavu i na istočnom kraju Grand Bahama, koji su živjeli u privremenim objektima još od uragana Dorian.

Ranije, dok je još bio tropska oruja, Isaias je protutnjao Portorikom i Dominikanskom Republikom, izazivajući prekid snabdijevanja strujom i manje odrone zemljišta.

U Dominikanskoj Republici jedan čovjek je izgubio život usljed strujnog udara izazvanog padom električnog kabla, javio je AP.

Predsjednik SAD Donald Trump potpisao je deklaraciju o vanrednom stanju za Portoriko, koji se još nije u potpunosti oporavio od uragana Maria 2017. i nedavne serije zemljotresa.

Isaias je deveta oluja sa imenom tokom burne sezone uragana na Atlantiku.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG