Linkovi

Iranski vođa odbio pomoć SAD zbog teorije zavjere o virusu


Vrhovni lider Irana Ajatola Ali Hamenei obraća se naciji u Teheranu, 22. marta 2020.
Vrhovni lider Irana Ajatola Ali Hamenei obraća se naciji u Teheranu, 22. marta 2020.

Vrhovni vođa Irana ajatola Ali Hamenei odbio je ponudu američke pomoći  u borbi protiv koronavirusa, pozivajući se na teoriju zavjere da su virus laboratorijski „proizveli” Amerikanci.

Sa više od 20.000 potvrđenih slučajeva virusa i 1.600 smrtnih slučajeva, Iran je jedna od najteže pogođenih zemalja na svetu.

Teheran je trenutno pod snažnim američkim sankcijama zbog kojih ne može da prodaje sirovu naftu a odsječen joj je i pristup međunarodnim finansijskim tržištima.

Međutim, državni sekretar Mike Pompeo izjavio je u petak da cijeli svet treba da zna da je „humanitarna pomoć Iranu široko otvorena i nije pod sankcijama”.

Pompeo je dodao da Washington želi da humanitarna i ljekarska pomoć stignu do građana Irana.

Međutim, 80-godišnji Hamenei je pomenuo istu teoriju zavjere koju sve više koriste kineski zvaničnici, u pokušaju da umanje sopstvenu odgovornost za pandemiju.

„Ne znam koliko je stvarna ta optužba ali ko bi pri čistoj svijesti vama vjerovao da mu dostavljate lijekove?", pitao je Hamenei. „Vaši lijekovi su možda način da se virus dodatno proširi.”

Hamenei je takođe, bez ikakvih dokaza, iznio tvrdnju da je virus „specifično napravljen za Iran, koristeći genetske podatke Iranaca, stečene na različite načine”.

„Možete da šaljete ljude kao ljekare, možda da dođu i vide kakav efekat ima otvor koji su proizveli”, rekao je. Inače, nigdje na svijetu ne postoji naučni dokaz koji bi podržao Hameneijeve komentare.

U kineskom gradu Wuhanu, koji je bio epicentar epidemije koronavirusa, proteklih dana nema novih slučajeva virusa.
U kineskom gradu Wuhanu, koji je bio epicentar epidemije koronavirusa, proteklih dana nema novih slučajeva virusa.

Međutim, portparol kineske vlade je nedavno na Twitteru objavio da je „američka vojska možda donijela epidemiju u Wuhan. Budite transparentni! Neka vaši podaci budu javni! SAD nam duguju objašnjenje”, poručio je.

On takođe nije pružio nikakve dokaze za svoje tvrdnje, a State Department je pozvao kineskog ambasadora u Washingtonu da mu uloži žalbu zbog te izjave.

U posljednje vrijeme, Trumpova administracija sve češće naziva virus „kineskim” ili „virusom iz Wuhana”, dok Svjetska zdrdavstvena organizacija koristi termin COVID-19 da bi opisala bolest koju virus uzrokuje.

Čak je i jedan američki senator iz Arkansasa širio teoriju zavjere da je virus biološko oružje proizvedeno u kineskoj laboratoriji.

Trump ponudio pomoć Kim Jong Unu

Predsjednik Tramp poslao je pismo sjevernokorejskom lideru Kim Jong Unu nudeći američku pomoć u borbi protiv pandemije koronavirusa. To je, koliko se zna, prvi kontakt dvojice lidera u proteklih nekoliko mjeseci.

Pismo koje je predsjednik Trump uputio sjevernokorejskom lideru je prvi kontakt koji su dvojica lidera imala u posljednjih nekoliko mjeseci.
Pismo koje je predsjednik Trump uputio sjevernokorejskom lideru je prvi kontakt koji su dvojica lidera imala u posljednjih nekoliko mjeseci.

Prema državnoj Centralnoj korejskoj novinskoj agenciji, koja je u nedjelju objavila sadržaj pisma, u njemu se ističe "specijalan i čvrst" odnos Trumpa i Kima. Američki predsjednik ponudio je Kimu pomoć "u borbi protiv epidemije", navodeći da je impresioniran naporima sjevernokorejskog lidera da zaštiti svoj narod od epidemije, saopštila je Sjeverna Koreja.

Pjongjang tvrdi da nema nijedan slučaj koronavirusa iako mnogi sumnjaju da zemlja krije podatke o epidemiji. Koronavirus bi mogao da bude posebno smrtonosan u Sjevernoj Koreji, zbog nedostatka potrebnih medicinskih zaliha i infrastrukture.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG