Linkovi

NAUKA: Ne, coronavirus nije napravljen niti je pobjegao iz laboratorije


Virus SARS-CoV-2 koji uzrokuje infekciju COVID-19, poznati i kao „koronavirus“ ili „virus korona“ nije kreiran u laboratorijama i nije nikakav projekat „iz sjene“. Radi se o nemiloj prirodnoj pojavi, uzrokovanoj prelaskom virusa sa slijepih miševa na ljude.

Uredništvo visokoprofilisanog naučnog časopisa Nature je svjesno kako se naučni rad objavljen kod njih 9. novembra 2015. godine koristi kao osnova lažne vijesti da je SARS-CoV-2 kreiran u laboratoriji. Tekst u Nature News ​od 12. novembra 2015. u kojem se objašnjava ovaj rad, od marta 2020. nosi uredničku oznaku. U njoj piše sljedeće:

Svjesni smo da se ova priča koristi kao osnova za neprovjerene teorije da je konstruisan novi koronavirus koji uzrokuje COVID-19. Ne postoje dokazi da je to istina; naučnici smatraju da je životinja najvjerojatniji izvor koronavirusa.

U tom radu, naučnici su stvorili himerni virus, koji se sastoji od površinskog proteina SHC014 i okosnice virusa SARS koji je bio prilagođen za rast miševima i oponašanje bolesti čovjeka, a koji je mogao inficirati ćelije respiratornog sistema. Međutim, ovaj virus iz laboratorije se veže za jedan sasvim drugačiji receptor na ljudskim ćelijama od receptora za koji se veže novi koronavirus SARS-CoV-2 i uopšte se ne radi o istim virusima.

Profesor genetike Damir Marjanović je već objasnio kako nema dokaza za ovu teoriju i kako genetičke analize pokazuju da je virus krenuo iz divlje životinje.​

Naučnici su već pokazali da u divljini, u populacijama slijepih miševa, postoje drugi virusi nalik na SARS, a koji potencijalno mogu preći na ljude.

XS
SM
MD
LG