Linkovi

Angela Merkel u karantinu


Angela Merkel (REUTERS/Michele Tantussi)
Angela Merkel (REUTERS/Michele Tantussi)

Njemačka kancelarka Angela Merkel je odlučila da bude u izolaciji i redovno će se testirati narednih dana, ali će nastaviti da obavlja svoje dužnosti od kuće, saopštio je portparol njemačke vlade Steffen Seibert.

Merkel će biti u izolaciji zbog toga što je bila u kontaktu sa ljekarom koji je kasnije pozitivno testiran na koronavirus rekao je Seibert.

„Gospođa Merkel je obaviještena o tome nakon što je održala konferenciju za novinare o novim mjerama za suzbijanje širenja virusa”, navedeno je u saopštenju portparola njemačke Vlade.

Njemačka kancelarka je prethodno saopštila da će Njemačka pojačati napore za kontrolu širenja koronavirusa zabranom skupova više od dvije osobe izvan istog domaćinstva.

Nova ograničenja u Njemačkoj

Prazna ulica u centru Frankfurta, 21. mart 2020.
Prazna ulica u centru Frankfurta, 21. mart 2020.

Merkel je poručila da nova ograničenja, kako se izrazila, nisu poželjna, ali su neophodna.

„Niko od nas nije poželio da se ikada suočimo sa takvim pravilima”, rekla je Merkel.

„Korona virus se širi zabrinjavajućom brzinom i zbog toga socijalni život treba smanjiti na najmanju moguću mjeru. Molim vas da se pridržavte ovih pravila”, poručila je ona i upozorila da će policija nadzirati i kažnjavati kršenja ograničenja socijalnih kontakata.

Jedna od mjera njemačke vlade je i zatvaranje svih restorana i objekata brze hrane, izuzev dostave hrane.

Njemačka od ponedjeljka zatvara frizerske i kozmetičke salone, salone za masažu i tetovažu, a izuzetak su saloni za medicinsko pedikiranje.

Za lakše prekršaje tih pravila u naredne dvije semice predviđene su kazne do 25.000 eura, a kod težih i zatvorske kazne.

XS
SM
MD
LG