Linkovi

Pregovori o nuklearnom sporazumu prekinuti zbog konsultacija


Politički zamenik u Ministarstvu spoljnih poslova Irana, Abas Aragči napušta hotel gdje se odvijaju nuklearni razgovori iza zatvorenih vrata, Beč, Austrija, 12. juni 2021. (AP Photo/Florian Schroetter)
Politički zamenik u Ministarstvu spoljnih poslova Irana, Abas Aragči napušta hotel gdje se odvijaju nuklearni razgovori iza zatvorenih vrata, Beč, Austrija, 12. juni 2021. (AP Photo/Florian Schroetter)

Pregovarači iz Irana i šest svjetskih sila prekinuli su poslije sastanka u Beču 20. juna razgovore o oživljavanju nuklearnog sporazuma radi konsultacija u svojim zemljama, izjavio je izaslanik Evropske unije u pregovorima Enrique Mora.

On nije nagovijestio kada će razgovori biti nastavljeni, ali je rekao da je postignut napredak i da će učesnici imati "jasniju predstavu o načinu zaključenja sporazuma kada se vrate".

Ruski izaslanik Mihael Uljanov rekao je novinarima da niko ne zna kada će razgovori biti nastavljeni, ali je na Twitteru ponovio navode evropskog predstavnika da se pregovarači vraćaju u svoje države.

"Pregovarači su analizirali značajan napredak postignut u dosadašnjim razgovorima u Beču, uključujući i šestu rundu, i odlučili su da naprave pauzu kako bi učesnicima omogućili da se konsultuju sa svojim državama u pripremi onoga što bi trebalo da bude posljednja runda pregovora", napisao je Uljanov.

Pregovori 20. juna bili su dio najnovije runde razgovora koji se u Beču vode od aprila pod pokroviteljstvom EU, a u kojima učestvuju Iran i šest svjetskih sila.

Glavni iranski pregovarač Abbas Aqaqchi rekao je prethodno da su se strane približile oživljavanju sporazuma iz 2015. godine, te da će se delegacije vratiti u svoje države na konsultacije poslije razgovora 20. juna.

"Sada smo bliži dogovoru nego ikad, ali ostaju neke razlike u stavovima koje se ne mogu lako prevazići i to nije lak posao. Zato se večeras vraćam u Teheran", rekao je Aqaqchi za iransku državnu televiziju.

Pregovarači su se sastali dan poslije predsjedničkih izbora u Iranu na kojima je pobedio ultrakonzervativni Ebrahim Raisi.

"Popunjavanje praznina u dogovoru zahtijeva odluke koje uglavnom treba da donese druga strana (Vašington). Nadam se da ćemo u sljedećem krugu razgovora prevaliti ovu malu, ali tešku dionicu u pregovaračkom procesu", rekao je Aqaqchi.

Američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Jake Sullivan izjavio je da još uvijek postoje neslaganja oko ključnih pitanja u pregovorima.

"Vidjećemo da li će iranski pregovarači doći na sljedeću rundu razgovora spremni da donesu teške odluke koje moraju da donesu", rekao je Salivan za televiziju ABC.

Upitan kako će izbor ultrakonzervativnog Ebrahima Raisija za predsjednika Irana uticati na dogovor, Sullivan je rekao da je konačna odluka na vrhovnom vođi ajatolahu Aliju Hamneiju.

"Bio je ista osoba pre ovih izbora kao i poslije, tako da na kraju to zavisi od njega i njegove odluke", rekao je Sullivan.

Sjedinjene Američke Države su se 2018. godine za vrijeme predsjednika Donada Trampa (Trump) povukle iz sporazuma prema kojem je Iran pristao da umanji nuklearne ambicije u zamjenu za ukidanje sankcija.

Preostale strane u sporazumu su Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija, Njemačka i Evropska unija.

Sjedinjene Države ne prisustvuju pregovorima direktno, uglavnom zbog odbijanja Irana da se sastanu licem u lice.

Umjesto toga, američka delegacija nalazi se na obližnjoj lokaciji u Beču sa ostalim delegacijama i EU kao posrednikom.

Trampov nasljednik Joe Biden nagovijestio je spremnost da SAD ponovo pristupe sporazumu onda kada Vašington bude siguran da Teheran poštuje svoje obaveze.

Otkako je Trump povukao SAD iz sporazuma, Teheran je obnovio neke od zaliha obogaćenog uranijuma.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG