Linkovi

Nadzor iranskih nuklearnih postrojenja se produžava još mjesec dana


In this April 10, 2021, file photo released by the official website of the office of the Iranian presidency, Iranian President Hassan Rouhani, second from right, listens to the head of the Atomic Energy Organization of Iran Ali Akbar Salehi
In this April 10, 2021, file photo released by the official website of the office of the Iranian presidency, Iranian President Hassan Rouhani, second from right, listens to the head of the Atomic Energy Organization of Iran Ali Akbar Salehi

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je u ponedjeljak (24. maja) da je postigla dogovor sa Iranom da se za mjesec dana produži sporazum o kontroli nuklearnih postrojenja te zemlje, javile su agencije.

"Nadzor i verifikacije nastaviće se u sadašnjem okviru mjesec dana, do 24. juna", rekao je na konferenciji za novinare u Beču generalni direktor IAEA Rafael Grosi.

On je rekao da je dogovor uslijedio nakon razgovora sa šefom iranskog civilnog nuklearnog programa, Alijem Akbarom Salehijem.

Grosi je dodao, međutim, da izazovi ostaju, jer IAEA i dalje ne može da pristupi materijalu koji su kamere snimile u iranskim postrojenjima.

Ograničavanjem pristupa inspektorima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Teheran želi da izvrši pritisak na evropske zemlje i na SAD da mu ukinu sankcije i da ožive međunarodni nuklearni sporazum iz 2015. godine.

SAD su nekoliko sati prije objave o dogovoru sa Iranom saopštile da još nisu vidjele konkretne znake da je Teheran spreman da "učini ono što je neophodno" u skladu sa medjunarodnim sporazumom o nuklearnom programu i na taj način omogući ukidanje određenih američkih sankcija.

"Pitanje na koje još nemamo odgovor jeste da li je Iran na kraju krajeva spreman da učini ono što je neophodno da bi se ponovo pridržavao sporazuma", rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken za Si-En-En (CNN).

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamed Džavad Zarif na Tviteru je poručio Blinkenu da je ukidanje sankcija moralna obaveza, a ne sredstvo za sticanje prednosti u pregovorima.

Predsjednik Irana Hasan Rohani 20. maja je, nakon razgovora sa svjetskim silama kojim je cilj obnova nuklearnog sporazuma iz 2015, naveo kako su postignute okvirne smjernice sporazuma kojim bi trebale da se ukinu sankcije Iranu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG