Linkovi

Napredak na pregovorima u Beču o iranskom nuklearnom programu


Delegacije učesnika iranskog nuklearnog sporazuma - Njemačke, Francuske, Britanije, Kine, Rusije i Irana na sastanku u hotelu Grand u Beču, 1. maja 2021.
Delegacije učesnika iranskog nuklearnog sporazuma - Njemačke, Francuske, Britanije, Kine, Rusije i Irana na sastanku u hotelu Grand u Beču, 1. maja 2021.

Američke sankcije koje se odnose na uvoz iranske nafte i poslovanje sa iranskim bankama biće ukinute, rekao je državnim medijima glavni iranski pregovarač u subotu, na osnovu dogovora koji su do sada postignuti u Beču. 

Neki od iranskih partnera u pregovorima - Francuska, Britanija, Njemačka i Rusija - saopštili su da je u razgovorima, u čijem je fokusu vraćanje SAD u nuklearni sporazum sa Iranom - ostvaren napredak.

Iran i te četiri zemlje, kao i Kina, počeli su razgovore u Beču prošlog mjeseca u pokušaju da se obnovi nuklearni sporazum iz 2015, koji su SAD napustile prije tri godine.

"Sankcije uvedene iranskom energetskom sektoru, koje uključuju naftu i gas, sankcije automobilskoj industriji, finansijskom i bankovnoj sektoru i iračkim lukama - sve one treba da budu ukinute na osnovu dogovora koji su postignuti do sada", prenijeli su iranski državni mediji riječi zamenika ministra spoljnih poslova Abasa Arakčija, posle najnovije runde pregovora, koja će se nastaviti za šest dana.

Arakči nije objasnio kako i kada će se ukinuti te sankcije. State Department u subotu nije komentarisao izjave zamenika iranskog šefa diplomatije, prenijela je agencija Reuters.

'Preostalo je mnogo posla"

Diplomate iz pet zemalja, koje razgovaraju sa iranskim predstavnicima, upozorile su da je potrebno još rada da bi se postigao dogovor o povratku Sjedinjenih Država u nuklearni sporazum.

"Ostalo je još mnogo posla a malo vremena. Nadali smo se većem napretku ove nedelje", rečeno je u zajedničkom saopštenju visokih diplomata takozvane E3 - Francuske, Britanije i Njemačke.

Međutim, glavni predstavnik Rusije Mihail Uljanov na Twitteru je napisao da je ostvaren "nesumnjivi napredak" i izrazio umjereni optimizam da će se dogovor uskoro finalizovati.

“Još je rano, ali imamo razloga za oprezni, sve veći optimizam. Nije postavljen rok ali se učesnici nadaju uspješnom okončanju pregovora, okvirno, u naredne tri nedjelje", napisao je Uljanov.

Sporazum iz 2015. godine - nazvan Zajednički sveobuhvatni akcioni plan - pružio je Iranu ublažavanje sankcija u zamjenu za ograničenja razvoja njegovog nuklearnog programa.

Sporazum su u Beču postigli Iran, Njemačka i pet stalnih članica Saveta bezbjednosti UN: Kina, Francuska, Rusija, Britanija i SAD.

Američki predsjednik Joe Biden želi da se vrati sporazumu iz koga se bivši predsjednik Donald Trump povukao 2018. Trump je unilateralno pojačao sankcije Iranu, a kritikovao je sporazum da ne čini dovoljno da zaustavi sporno iransko ponašanje. Godinu dana kasnije, Iran je odgovorio kršeći ograničenja obogaćivanja uranijuma koja su bila predviđena nuklearnim sporazumom.

XS
SM
MD
LG