Linkovi

SAD ne vide da je Iran spreman da se pridržava nuklearnog sporazuma


Antony Blinken, državni sekretar SAD
Antony Blinken, državni sekretar SAD

SAD su saopštile da još nisu vidjele konkretne znake da je Teheran spreman da "učini ono što je neophodno" u skladu sa medjunarodnim sporazumom o nuklearnom programu i na taj način omogući ukidanje odredjenih američkih sankcija.

"Pitanje na koje još nemamo odgovor jeste da li je Iran na kraju krajeva spreman da učini ono što je neophodno da bi se ponovo pridržavao sporazuma", rekao je američki državni sekretar Antony Blinken za CNN.

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamed Džavad Zarif na Twitteru je poručio Blinkenu da je ukidanje sankcija moralna obaveza, a ne sredstvu za sticanje prednosti u pregovorima.

Bivši predsjednik SAD Donald Trump povukao je 2018. godine svoju zemlju iz sporazuma i uveo sankcije Iranu, dok je Iran kao odgovor počeo da zanemaruje svoje obaveze prema sporazumu.

Iran insistira na ukidanju američkih sankcija, dok sadašnji američki predsjednik Joseph Biden želi najprije da se Iran vrati poštovanju obaveza prema sporazumu prije razgovora o povratku SAD uklearnom sporazumu.

Sporazum o iranskom nuklearnom programu, čiji je zvanični naziv Zajednički sveobuhvatni akcioni plan, potpisali su u Beču u julu 2015. godine Iran i "grupa 5 plus 1", koju je činilo pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD) i Njemačka, kao potpisnica u ime Evropske unije.

Posljednja runda pregovora završena je u Beču prošle sedmice, uz ocjenu da je postignut napredak.

XS
SM
MD
LG