Linkovi

Nastavljaju se pregovori o iranskom nuklearnom sporazumu u Beču


Austrijski policajci čuvaju stražu kraj ulaza u hotel Grand u Beču 6. aprila 2021. godine, gdje su razgovarale diplomate EU, Kine, Rusije i Irana.
Austrijski policajci čuvaju stražu kraj ulaza u hotel Grand u Beču 6. aprila 2021. godine, gdje su razgovarale diplomate EU, Kine, Rusije i Irana.

Bečki pregovori čiji je cilj da se oživi iranski nuklearni sporazum iz 2015. nastavljaju se u utorak, 27. aprila, saopštila je Evropska unija.

"Učesnici će nastaviti razgovore u smislu mogućeg povratka SAD (u sporazum) i o tome kako osigurati punu i učinkovitu implementaciju (sporazuma)", objavila je EU u saopštenju.

To je poslednja u nizu pregovaračkih rundi kojima se želi vratiti Sjedinjene Američke Države u sporazum i uvjeriti Teheran da ga prestane kršiti.

Iran s jedne strane i pet velikih sila - Velika Britanija, Kina, Francuska, Njemačka i Rusija, s druge strane - sastaju se u Beču kako bi dogovorili potrebne korake mogućeg oživljavanja sporazuma.

Sporazum o iranskom nuklearnom programu potpisali su u julu 2015. godine u Beču Iran, pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN-a i Njemačka kao potpisnica u ime Evropske unije.

Sporazum oko kojeg su pregovarali dvije godine, dao je garanciju da će Iran biti spriječen da potencijalno proizvodi nuklearno oružje postavljanjem fizičkih ograničenja na sposobnost ove zemlje da proizvede materijal.

U zamjenu, Teheran, koji negira da želi proizvesti nuklearno oružje, dobio je olakšice od ekonomskih sankcija koje su mu nametnule Sjedinjene Države, Evropska unija i Ujedinjene nacije. Sankcije su ozbiljno ugrožavale iransku ekonomiju.

Sjedinjene Države su se jednostrano povukle iz nuklearnog sporazuma 2018. godine pod bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom (Trump).

Iran je reagovao postepenim smanjivanjem svojih obaveza prema sporazumu, uključujući veće obogaćivanje uranijuma.

XS
SM
MD
LG