Linkovi

Indiji pristiže medicinska pomoć za borbu protiv COVID19


Pacijentkinja oboljela od virusa čeka terapiju kiseonikom (Foto: REUTERS/Adnan Abidi)
Pacijentkinja oboljela od virusa čeka terapiju kiseonikom (Foto: REUTERS/Adnan Abidi)

Važne zalihe medicinske opreme isporučene su Indiji, državi koja se našla na udaru novog talasa pandemije koronavirusa, što je izazvalo nestašice kiseonika – zbog čega su bolnice odvraćale pacijente.

Prvi voz sa oko 70 tona kiseonika stigao je u Nju Delhi – grad sa dvadeset miliona stanovnika u kom kriza uzrokovana pandemijom ne jenjava.

Toj zemlji Britanija je uputila 100 respiratora i 95 boca kiseonika. Francuska ambasada u Indiji saopštila je da je obezbijedila godišnje zalihe kiseonika za 250 pacijenata u Indiji.

Broj preminulih od posljedica COVID19 u Indiji dostigao je 200.000.

Posljednjjih sedam dana većina nas nije spavala. Zbog nestašice kiseonika primorani smo da regularnu dozu kiseonika dijelimo na dvoje pacijenata”, izjavo je za Reuters direktor Indijskog centra za povrede kičme – prenamijenjenog za zbrinjavanje oboljelih od COVID 19.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopštila je da nastoji da obezbijedi isporuku 4.000 koncentratra kiseonika Indiji.

U glavnom gradu Nju Delhiju proglašene su stroge mjere suzbijanja pandemije – što važi i za nekoliko država na jugu zemlje.

Vojne snage te zemlje angažovane su kao ispomoć u pokušaju suzbijanja pandemije, dok premijer Narendra Modi poziva građane da se vakcinišu da bi se sputala, kako je naziva, oluja infekcija.

U pojedinim najteže pogođenim gradovima nadležni su kremirali tijela preminulih od posljedica virusa.

Indijska vlada suočava se sa kritikama da je ranije tokom godine dozvoljavala masovna vjerska i politička okupljanja - u trenutku kada je broj oboljelih na dnevnom nivou bio manji od 10.000 i nije oznaživala zdravstveni sistem.

Indija: Kompozicija voza kao blok za izolaciju
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:09 0:00

Federalna vlada je u februaru proglasila da je pobjedila pandemiju, ali su zdravstveni eksperti saopštili da je tokom zime došlo do opuštanja u Indiji, kada se činilo da je virus pod kontrolom. Vlasti su tada ukinule restrikcije i ponovo dozvolile velika okupljanja.

XS
SM
MD
LG