Linkovi

Huawei traži da se zabrana u SAD proglasi neustavnom


Poslovnica Huaweija u Pekingu
Poslovnica Huaweija u Pekingu

Kineski telekomunikacioni gigant Huawei zatražio je od američkog federalnog suda da proglasi neustavnim zakon koji zabranjuje korišćenje telekomunikacione opreme čiji je proizvođač ta kompanija.

Pravni zastupnici Huaweija podnijeli su prijedlog za vanparničnu presudu po tužbi koju je kompanija podnijela u martu.

U podnesku, predatom u utorak, navodi se da se odredbom Zakona o odobravanju troškova za odbranu krši redovan pravni postupak. Ukazuje se i da američki Kongres, bez sudskog postupka i prilike da Huawei iznese svoje argumente, proglašava kompaniju krivom.

Song Liuping, šef pravne službe Huaweija, izjavio je u Pekingu da potezi Sjedinjenih Država predstavljaju, kako se izrazio, opasan presedan za međunarodni biznis.

"Ta odluka prijeti da naškodi našim klijentima u 170 zemalja, uključujući i više od tri milijarde potrošača koji koriste Huawei proizvode i usluge širom svijeta", rekao je Liuping.

Odredba koja se odnosi na Huawei uvedena je u propise o finansiranju odbrane zbog sumnji američkih zvaničnika o vezama te kompanije i kineskih vlasti i strahovanja po nacionalnu bezbjednost – kao moguće posljedice takvih odnosa.

Huawei je više puta negirao da ga kontroliše bilo koji entitet kineske vlade.

Kompanija je istakla da zabrana američkih vlasti stigmatizuje nju i njene zaposlene, remeti postojeće ugovore i ozbiljno ugrožava Huaweiju sposobnost poslovanja u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG