Linkovi

Huawei postavio nadzorne kamere u Ugandi - šta se radi s podacima?


Radnja kompanije Huawei u Pekingu
Radnja kompanije Huawei u Pekingu

Zvaničnici u SAD su dugo bili na oprezu zbog kineskog telekomunikacionog giganta Huaweia, jer tvrde da se ponaša kao špijun zvaničnog Pekinga. Kompanija Huawei je nedavno instalirala sigurnosne kamere širom Kampale, glavnog grada Ugande.

“Manjka nam forenzičkih istražitelja. Nažalost, oni su uglavnom koncentrisani u velikim gradovima”, kaže policijski detektiv u Ugandi Charles Twine.

Kineski telekomunikacioni gigant Huawei je nedavno instalirao video nadzor u Kampali, a policija tvrdi da će smanjiti stopu nasilja koja je porasla. Sistem je vrijedan 126 miliona dolara, opremljen je tehnologijom prepoznavanja lica i može da motri na ulice. Odobrio ga je i predsjednik Ugande.

Ipak, analitičar Will Carter iz Centra za strateške i međunarodne studije kaže da ima mnogo mogućnosti za zloupotrebu.

“U mnogim slučajevima zavisi od toga ko i kako koristi taj materijal i koje vladine stukture štite ljude. Ali, isto tako zavisi od tehnologije – kako se primjenjuje i kako je razvijena. Huawei je do neke granice odgovoran za to kome prodaje ove podatke i kako ih sakuplja”, kaže on.

Pop izvođač i opozicionar iz Ugande Bobi Wine
Pop izvođač i opozicionar iz Ugande Bobi Wine

Popularni parlamentarac i izvođač Bobi Wine često kritikuje vladu Ugande i tvrdi da ga vlada nadzire otkad je 2018. uhapšen i optužen za krivično djelo izdaje. Kaže da je u zatvoru mučen, a nakon što je bio na liječenju u SAD vratio se u Ugandu.

Wall Sreet Journal je prenio priču anonimnog zaposlenog u centru za cyber nadzor koji kaže da su tehničari Huaweia hakovali aplikaciju WhatsApp Bobija Winea. Nadležni su prekinuli protest koji je Wine organizovao i uhapsili ga zajedno sa desetinama prisatalica.

Šta Huawei radi sa podacima?

Stanovnici Kampale različito komentarišu video nazdor u svom gradu.

“Treba ih koristiti u prave svrhe. Do sada smo vidjeli da su mnogi slučajevi pokrenuti baš zbog tog video nadzora. Mislim da treba instalirati još kamera i što više ih koristiti”, smatra Creighton Tubebamve.

“Ovo je vojna vlada i neće tek tako odustati od moći. Moraju da se zaštite, a jedan od način a da to urade je da vas prate uz pomoć ovih kamera”, kaže Jonathan Waiswa.

“Ne možete da ignorišete saučestvovanje lokalnih vlasti za koje sumnjam da su umiješane u zloupotrebe podataka, ali mislim da je važno reći i da Huawei zna da mnogi njegovi klijenti to rade. A ako oni daju mogućnost za to – podaci će biti zloupotrijebljeni. U tom smislu su, po mom mišljenju, saučesnici u zlopotrebi podataka”, zaključuje Will Carter.

Huawei saopštava da ne učestvuje u hakovanju i da poštuje lokalne zakone. Kompanija je do sada instalirala kamere u 700 gradova u više od 100 zemalja.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG