Linkovi

Holivud uranja u sveopšti rat, nakon pandemije i streaming revolucije


Glumci SAG-AFTRA i pisci Saveza pisaca Amerike šetaju nizom ispred Paramount studija u Los Anđelesu, Kalifornija, 17. jula 2023.
Glumci SAG-AFTRA i pisci Saveza pisaca Amerike šetaju nizom ispred Paramount studija u Los Anđelesu, Kalifornija, 17. jula 2023.

Da biste stekli utisak koliko animoziteta ovih dana vlada Holivudom, pogledajte kako je Ron Perlman odgovorio na izveštaj da studiji imaju za cilj da produže štrajk dovoljno dugo dok pisci izgube svoje domove.

Perlman, glomazni glumac "Hellboya" sa šljunčanim glasom, nagnuo se u kameru u video snimku uživo na Instagramu, nakon što je izbrisan, kako bi iskalio svoj bijes.

Tri godine nakon što je pandemija dovela Holivud do zastoja, filmska i TV industrija ponovo je stala. Ovaj put, međutim, industrija je uključena u ogorčenu bitku oko toga kako je streaming - nakon što je brzo napredovao tokom pandemije - preokrenuo ekonomiju zabave.

Nakon što je prebrodio pandemiju, Hollywood je sada u potpunosti u ratu u svom dvostrukom filmu "Apokalipsa sada". Kada su deseci hiljada iz Ceha filmskih glumaca-Američka federacija televizijskih i radijskih umjetnika izašli na proteste prošle sedmice, pridruživši se 11.000 scenarista iz Ceha američkih pisaca koji štrajkuju od maja, manji sukob je postao nuklearni upravo na vrijeme kada je objavljen "Openhajmer." Dok su se upečatljivi glumci i pisci mobilizirali u pred studijima i sjedištima streamera, Puckov Matthew Belloni je napisao: "Grad gori do temelja."

Znak koji omalovažava tehnologiju umjetne inteligencije nosi se dok upečatljivi pisci i glumci hodaju po redu u New Yorku, 17. jula 2023.
Znak koji omalovažava tehnologiju umjetne inteligencije nosi se dok upečatljivi pisci i glumci hodaju po redu u New Yorku, 17. jula 2023.

"Ne možete promijeniti poslovni model onoliko koliko se promijenio i ne očekivati da će se promijeniti i ugovor", rekao je Fran Drescher, predsjednik SAG-AFTRA, na vatrenoj konferenciji za novinare na kojoj je najavljen štrajk. “Nećemo nastaviti s postepenim promjenama ugovora koji više ne poštuje ono što se trenutno dešava s ovim poslovnim modelom koji nam je nametnut.

"Šta mi radimo?" dodala je. "Kretati se oko namještaja na Titaniku?"

Katastrofa se nadvila u Holivudu i kada je COVID-19 u martu 2020. zatvorio kina, ispraznio TV studije i zatvorio svu produkciju. Oporavak je još uvijek u toku.

Tokom vikenda, jedna od prvih velikih filmskih produkcija zatvorenih zbog pandemije — „Misija: Nemoguće – Dead Reckoning Part One“ — tek je stigla u bioskope. I kao što je pokazalo njegovo veliko, ali ne i blokbaster otvaranje, dio Holivuda prije pandemije još uvijek se nije vratio. Box office ostaje oko 20% do 25% niži od tempa prije pandemije.

"Razgovarali smo o remetilačkim silama u ovom poslu i svim izazovima s kojima se suočavamo, oporavku od COVID-a koji je u toku. Nije se u potpunosti vratio", rekao je izvršni direktor Disneyja Bob Iger u četvrtak. "Ovo je najgore vrijeme na svijetu da se doda taj poremećaj."

Iako su mnogi zahtjevi SAG-AFTRA-e i WGA-e dugotrajni, veliki dio sadašnjeg spora dobio je snagu u danima pandemije. Uslijedila je digitalna jurnjava u streaming, jer su studiji u mnogim slučajevima žurili da osmisle svoje Netflix konkurente. Rast pretplatnika postao je glavni prioritet.

Piketeri nose natpise ispred studija Amazon u Culver Cityju, Kalifornija, 17. jula 2023.
Piketeri nose natpise ispred studija Amazon u Culver Cityju, Kalifornija, 17. jula 2023.

Rahul Telang, profesor Univerziteta Carnegie Mellon i koautor knjige "Streaming, Sharing, Stealing: Big Data and the Future of Entertainment", kaže da je čitava era promjena sažeta u dvije godine.

"Ono što se trenutno dešava moralo se dogoditi. Sa streamingom, cijeli posao je poremećen", kaže Telang. „Pa naravno, oni se žale: 'Potreban nam je naš pošten udio.' Ali kako odlučiti šta je pravičan udio? Mora postojati transparentnost o tome odakle novac dolazi i kuda ide. Dok se ovo ne riješi, ovo pitanje će se i dalje javljati."

Posljednji put kada su filmski glumci i pisci udarili istovremeno, 1960. godine, cehovi su uspostavili naknade za reprize filmova i TV epizoda, između ostalih zaštitnih znakova. Ako se taj štrajk računa zorom televizije, ovaj čini isto za eru striminga.

Ali streaming, posebno kada kompanije pažljivo čuvaju broj publike, ne nudi laku metriku kao što su gledanost na blagajnama ili TV gledanost za utvrđivanje reziduala – dugo temeljni dio načina na koji pisci i glumci zarađuju za život. SAG-AFTRA traži mali postotak prihoda pretplatnika, s podacima koje je izmjerila treća strana, Parrot Analytics.

Alijansa filmskih i televizijskih producenata, koja pregovara u ime studija, nije pristala na to, ali kaže da su studiji glumcima ponudili "istorijska povećanja plata i preostala povećanja", zajedno sa penzijskim doprinosima i drugim vrstama zaštite.

Glumica Jennifer Van Dyck nosi znak na liniji piketa ispred Paramounta na Times Squareu u New Yorku, 17. jula 2023.
Glumica Jennifer Van Dyck nosi znak na liniji piketa ispred Paramounta na Times Squareu u New Yorku, 17. jula 2023.

U međuvremenu, glumci dijele slike svojih neznatnih preostalih plaćanja za streaming hitove. Kimiko Glenn iz Netflixovog filma "Orange Is the New Black" objavila je snimak preostalih uplata u ukupnom iznosu od 27,30 dolara.

"Nekada si mogao da radiš na emisiji, jednoj emisiji i dobar si za godinu zbog ostataka", rekao je glumac Načajka Vanterpul na linijama za protest. "A onda dolazi streaming i dobijate 20 centi preostalih čekova. To utiče na vas."

Sve više izgleda kao da su svi izgubili u takozvanim ratovima streaminga koji su postali hiperpogon pod COVID-19. Otkako je Wall Street prošle godine počeo da se smanjuje na pretplatničkim brojevima, većina medijskih kompanija pretrpjela je pad dionica. Poruka Wall Streeta okrenuta je ka: Pokažite nam profit.

Mnogi se sada spremaju za produženu pauzu koja bi, ako se prenese u septembar, uvelike uticala na jesenji TV raspored i filmske festivale (Venecija, Telluride, Toronto) koji pokreću takmičare za sezonu. Drescher je rekla da "nije mogla vjerovati" koliko su njen sindikat i AMPTP udaljeni.

Hladnije glave bi mogle prevladati. Perlman se, sa svoje strane, kasnije izvinio što se toliko zahuktao. Molio je rukovodioce studija da pronađu "stepen humanosti".

"Ne može se sve odnositi na vaš (psovki) Porsche i vaše (psovke) cijene dionica," rekao je Perlman. "Mora postojati dostojanstvo ako želimo da podignemo ogledalo i odražavamo ljudska iskustva, što je ono što radimo kao glumci i pisci."

XS
SM
MD
LG