Linkovi

Obustavljeni mnogi TV serijali zbog štrajka


Mnogi scenaristi su svakodnevno pisanje zamijenili dnevnim prosvjedima pred velikim holywoodskim studijima.

Štrajk scenarista i pisaca za film i TV traje već dva mjeseca u Hollywoodu. To su posebno osjetili televizijski producenti, čiji je posdao faktički zaustavljen, a štrajk Kaliforniju košta milione dolaras gubitka svaki dan.

Štrak je počeo još početkom maja, od kada svakog dana ispred TV studija u Hollywoodu, od deset ujutro do dva popodne, prosvjeduju TV pisci, s parolama u rukama, zahtijevajući bolje plaće.

Pisac Stuart Beattie, koji je autor scenarija filmova kao što su Karipski pirati, Ja, Frankenstein, kaže da mu je život potpuno poremećen, i umjesto da piše, on demonstrira svaki dan s drugim kolegama.

„Nitko od nas nije sretan što smo ovdje, niti je itko želio ovo… Mnogo bismo više voljeli da govorimo priče za publiku, no, studiji su nas natjerali na ovo...”, govori Stuart.

On na prosvjede dovodi i sina, koji također želi biti pisac scenarija. Tijekom sličnih prosvjeda 2007. hodine, također je sa sobom na prosvjede vodio sina.

„2007. je moj sin također bio samnom. Naravno, on je tada bio mali, ali to je jedina razlika. Te godine sam mora objašnjavati ljudima zašto štrajkujemo, jer niko nije razumio. Neki su čak bili i bijesni zbog našeg štrajka”, kaže Beattie.

Po statistima Instituta Milken, taj štrajk iz 2007. je Kaliforniju koštao otprilike dvije milijarde dolara. Kako procjenjuje Esnaf scenarista u Hollywoodu, ovaj sadašnji štrajk uzrokuje oko 30 miliona dolara gubitaka dnevno.

Osim toga, pate i mali biznisi – na primjer, kemijska čistiona Milt & Edie’s ima velike gubitke jer osoblje velikih TV studija jednostavno ne donosi silne kostime na redovno čišćenje, što je ranije bilo uobičajeno, govori menadžer čistionice Robert Shapiro i dodaje:

„Definitivno smo svjedoci pada posla od strane industrije zabave, jer je ogroman broj TV serija jednostavno obustavio snimati nastavke. Mnogo manje stilista I kostimografa donosi odjeću na čišćenje.”

Uz to su na gubitku restorani, stilisti za šminku, frizeri, cvjećari, dekorateri, električari... i mnogi drugi mali privatnici.

Za sada se ne zna koliko bi štrajk mogao trajati, pogotovo jer nema planiranih pregovora izmedju studija i producenata s jedne strane, i pisaca s druge.

Uz to, moguće je i da članovi Glumačkog Esnafa u Hollywoodu krenu u štraj, nakon što na zadnji dan juna isteknu trenutni ugovori.

XS
SM
MD
LG