Linkovi

Gotov štrajk holivudskih glumaca - sindikat postigao načelni dogovor


Predstavnici sindikata glumaca SAG-AFTRA na protestu ispred studija Paramaunt u Los Anđelesu (Foto: AP/Chris Pizzello)
Predstavnici sindikata glumaca SAG-AFTRA na protestu ispred studija Paramaunt u Los Anđelesu (Foto: AP/Chris Pizzello)

Sindikat glumaca SAG-AFTRA postigao je preliminarni sporazum sa holivudskim studijima o rješavanju drugog od dva štrajka koji su potresli industriju zabave jer su tražili veće plate u eri streaminga, saopštio je sindikat u srijedu.

Članovi SAG-AFTRA započeli su štrajku sredinom jula tražeći povećanje minimalnih plata, udio u prihodima od striming usluga i zaštitu od zamjene „digitalnim replikama“ koje generiše vještačka inteligencija (AI).

Sindikat je saopštio da su pregovarači postigli preliminarni dogovor o novom ugovoru sa Alijansom filmskih i televizijskih proizvođača (AMPTP), koja predstavlja Volt Dizni, Netfliks i druge kompanije.

Ovaj napredak znači da Holivud može da se vrati punoj proizvodnji prvi put od maja, kada članovi sindikata glasaju za ratifikaciju sporazuma u narednim nedeljama.

Glumci su imali slične brige kao i filmski i televizijski scenaristi, koji su tvrdili da je kompenzacija za glumce iz radničke klase opala kako je zaživio streaming, što je otežavalo zaradu za život u gradovima kao što su Los Anđeles i Njujork.

Serije na striming platformama nisu nudile glumcima iste isplate kao u periodu kojem su glumci uživali tokom procvata TV emitovanja.

Izvođači su takođe postali uznemireni napretkom vještačke inteligencije, za koji su se plašili da bi mogli da dovedu do toga da studiji manipulišu njihovim licima bez dozvole ili da ljudske glumce zamijene digitalnim slikama.

Džordž Kluni i druge zvijezde sa A liste izrazili su solidarnost sa glumcima koji imaju niža primanja i pozvali rukovodstvo sindikata, uključujući predsjednika SAG-AFTRA i glumicu iz serije „Dadilja“ Fren Drešer, da donesu odluku.

Mnoga filmska i televizijska snimanja su obustavljena kada je Udruženje američkih scenarista (VGA) proglasilo štrajk u proljeće. Dok su se članovi VGA vratili pisanju scenarija krajem septembra, prekid rada SAG-AFTRA ostavio je mnoge produkcije “u mraku”.

Poremećaji su koštali Kaliforniju više od šest milijardi dolara gubitaka u proizvodnje, prema procjeni Milken instituta.

Sa malo prilika za posao, mnogi rekviziteri, kostimografi i drugi članovi ekipa borili su se da sastave kraj s krajem. FilmLA, grupa koja odobrava dozvole za snimanje, prijavila je da je produkcija po scenariju tokom nedelje od 29. oktobra pala za 77 odsto u odnosu na isto vrijeme godinu dana ranije.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG